Dostupni linkovi

Iranske vlasti tvrde da su obavestile SAD o operaciji protiv Izraela


Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahian (Hossein Amir-Abdollahian)
tokom brifinga sa stranim diplomatama u Teheranu, 14. april 2024.
Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahian (Hossein Amir-Abdollahian) tokom brifinga sa stranim diplomatama u Teheranu, 14. april 2024.

Iranske vlasti saopštile su 14. aprila da su obavestile Sjedinjene Američke Države (SAD) o nameri da sprovedu "ograničenu" operaciju protiv Izraela kao odgovor na smrtonosni napad pripisan Izraelu, početkom aprila na iranski konzulat u Siriji.

"Obavestili smo Belu kuću da će naša operacija biti ograničena i minimalna i da će imati za cilj da kazni izraelski režim", izjavio je iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahian (Hossein Amir-Abdollahian).

Iranski ministar je govorio tokom brifinga sa stranim diplomatama u Teheranu o napadu dronom i raketama koji je tokom protekle noći na Izrael pokrenula Revolucionarna garda, ideološka vojska Islamske Republike.

Amir-Abdolahian rekao je ambasadorima da je Teheran obavestio susedne zemlje o svom planiranom napadu "72 sata pre operacije".

Iranski lideri, uključujući vrhovnog vođu ajatolaha Alija Hamneija, obećali su da će "kazniti" Izrael za smrtonosni napad u kojem je ubijeno sedam iranskih vojnika u Damasku 1. aprila.

"Saopštili smo braći i prijateljima u regionu, kao i zemljama u kojima se nalaze američke vojne baze, da je naš cilj samo da kaznimo izraelski režim", rekao je ministar.

"Ne želimo da gađamo američki narod ili američke baze u regionu", dodao je on, upozoravajući da bi Iran mogao da gađa američke vojne položaje ako bi one bile uključene u "odbranu i podršku" Izraela.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu obećao je u nedelju 14. aprila da će njegova zemlja ostvariti pobedu nakon što je vojska rekla da je oborila više od 300 dronova i projektila koje je lansirao Iran u oštroj eskalaciji bliskoistočnog sukoba.

Napadi Teherana kasno u subotu 13. aprila, pokrenuti nakon navodnog izraelskog vazdušnog napada na ambasadu Irana u Damasku 1. aprila u kojem su ubijeni oficiri elitnog korpusa

Islamske revolucionarne garde, podigli su tenzije i zabrinutost da bi se sukob na Bliskom istoku mogao dalje proširiti.

SAD, Evropska unija (EU), Velika Britanija, Japan, Češka, Danska, Francuska, Meksiko, Holandija i Norveška osudile su napad Irana.

XS
SM
MD
LG