Dostupni linkovi

Iranski general 'neozlijeđen' u napadu na vozilo na jugoistoku


Mahmud Absalan, sin višeg komandanta IRGC-a u regionu, ubijen je u napadu.
Mahmud Absalan, sin višeg komandanta IRGC-a u regionu, ubijen je u napadu.

Iranski državni mediji navode da je general Islamske revolucionarne garde (IRGC) neozlijeđen, ali da je tjelohranitelj ubijen kada su naoružani napadači rano 23. aprila u jugoistočnom Iranu pucali na njihovo vozilo.

Očigledna meta, brigadni general Hossein Almassi, je komandant IRGC-a u nemirnoj provinciji Sistan-Baluchistan, posebno siromašnoj i uglavnom sunitskoj regiji koja se graniči s Pakistanom i Afganistanom.

U izvještajima se navodi da su osumnjičeni uhapšen nakon napada u blizini kontrolnog punkta u glavnom gradu pokrajine Zahedanu, ali nisu naveli detalje.

IRNA je saopštila da Almassi nije povrijeđen i da je mrtvi tjelohranitelj identifikovan kao Mahmud Absalan, sin višeg komandanta IRGC-a u regionu.

Sistan-Baluchistan je bio poprište brojnih sukoba između iranskih snaga sigurnosti i baludžiskih militanata, kao i trgovaca drogom koji ga iskorištavaju kao glavni put krijumčarenja afganistanskog opijuma i heroina.

Neki od velikog broja sunitskog stanovništva žale se na diskriminaciju od strane većinskih šiitskih iranskih vlasti.

IRGC je 1. januara saopštio da je ubio šest "naoružanih bandita" u pokrajini u incidentu u kojem su ubijena i tri lokalna dobrovoljca režimske milicije Basij.

Nekoliko dana ranije, iranske vlasti su saopštile da su ubijena tri muškarca osumnjičena za napad krajem decembra u kojem su poginula dva pripadnika IRGC-a.

  • Na osnovu izvještavanja AP-a i Reutersa
XS
SM
MD
LG