Dostupni linkovi

Potonuo najveći brod iranske ratne mornarice


Dim se izvija iznad broda za podršku iranske mornarice, nakon izbijanja požara na plovilu, u Omanskom zalivu 2. juna 2021.

Najveći brod iranske mornarice zapalio se i potonuo u srijedu (2. juna) u Omanskom zalivu pod nejasnim okolnostima, javili su iranski mediji.

Agencije Fars i Tasnim prenijele su da napori za spasavanje broda "Karg" nisu bili uspješni.

Požar je izbio oko 2.25 časova, a vatrogasci su pokušali da ga ugase, javila je državna televizija. Brod je potonuo nedaleko od iranske luke Jask, 1.270 kilometara jugoistočno od Teherana, blizu Ormuskog moreuza, prenio je AP.

Državna agencija IRNA kasnije je prenijela da "operacija spasavanja 'Karga' nije uspjela", ali nije navedeno više detalja.

Fotografije koje kruže na iranskim društvenim mrežama prikazuju mornare u prslucima za spasavanje kako napuštaju brod dok vatra gori iza njih.

Snimci posade sa prslucima za spasavanje na Kargu prije nego se požar raširio i brod potonuo
Snimci posade sa prslucima za spasavanje na Kargu prije nego se požar raširio i brod potonuo

Državna televizija i poluzvanične iranske novinske agencije navode da je ovaj brod služio za obuku , a dobio je ime po ostrvu koje služi kao glavni naftni terminal u Iranu.

Izgrađen je 1977. u Velikoj Britaniji, a u sistem iranske ratne mornarice ušao je 1987. nakon dugih pregovora s Velikom Britanijom koji su uslijedili kad su 1979. vlast u Iranu revolucijom preuzeli islamisti.

Iranski mediji nisu objavili šta je izazvalo požar, koji je došao nekoliko mjeseci nakon što je Iran objavio da je jedan od njegovih brodova, Saviz, bi gađan u Crvenom moru. To je bio posljednji u nizu napada na izraelske i iranske teretne brodove od kraja februara za koje se dvije zemlje međusobno optužuju.

Brod Karg (na fotografiji)) služio je za obuku
Brod Karg (na fotografiji)) služio je za obuku

Omanski zaliv povezan je sa Hormuškim prolazom kuda ide oko petine svjetske nafte.

Iran ne priznaje Izrael kao državu od Islamske revolucije 1979. godine, u kojoj je srušen šah kojeg je podržavao SAD. Izrael istovremeno iranski nuklearni program vidi kao prijetnju svom postojanju.

Incidenti s brodovima događaju se u periodu nakon što je američki predsjednik Joe Biden stupio na dužnost u januaru, obećavši da će se ponovo pridružiti iranskom sporazumu o neširenju nuklearnog oružja iz 2015. godine sa šest svjetskih sila.

Taj je sporazum njegov prethodnik Donald Trump napustio - u potezu koji je Izrael pozdravio.

XS
SM
MD
LG