Dostupni linkovi

Iran postavlja kamere na javnim mestima da identifikuje žene bez hidžaba


Žena hoda po trgovačkom okrugu u Teheranu bez hidžaba, 23. decembar 2022.
Žena hoda po trgovačkom okrugu u Teheranu bez hidžaba, 23. decembar 2022.

Iranske vlasti postavljaju kamere na javnim mestima i putevima kako bi identifikovali i kažnjavali žene koje se ne pridržavaju kodeksa oblačenja, saopštila je policija 8. aprila.

Nakon što budu identifikovane, one će dobiti "SMS poruke upozorenja o posledicama", navodi se u saopštenju policije.

Taj potez ima za cilj "sprečavanje otpora zakonu o hidžabu", navodi se u saopštenju i dodaje da takav otpor kalja duhovni imidž zemlje i širi nesigurnost.

Sve veći broj Iranki odbacuje hidžab od smrti 22-godišnje Kurdkinje u pritvoru policije za moral septembra prošle godine, navodi Reuters.

Mahsa Amini je privedena zbog navodnog kršenja pravila o hidžabu. Snage bezbednosti su nasilno ugušile proteste nakon njene smrti.

Žene bez hidžaba se mogu i dalje videti u tržnim centrima, restoranima, prodavnicama i ulicama širom zemlje, navodi Reuters. Video snimci žena bez hidžaba koje se opiru moralnoj policiji preplavili su društvene mreže.

U policijskom saopštenju pozivaju se biznismeni da "ozbiljno prate poštovanje društvenih normi uz primenu svoje inspekcije".

Prema iranskom islamskom šerijatskom zakonu, koji je nametnut nakon revolucije 1979. godine, žene su obavezne da pokriju kosu i nose dugu, široku odeću kako bi prikrile svoju figuru. One koje prekrše zakon suočavaju se sa javnim ukorom, novčanom kaznom ili hapšenjem.

Iranke pale marame tokom Festivala vatre
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00

Opisujući hidžab kao "jedan od civilizacijskih temelja iranske nacije" i "jedan od praktičnih principa Islamske Republike", u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova od 30. marta navodi se da neće biti povlačenja po tom pitanju.

U saopštenju se pozivaju građani da izraze negodovanje i suoče se sa ženama bez hidžaba na javnom mestu.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG