Dostupni linkovi

Pogođen iranski konzulat u Siriji, stradao komandat Kuds snaga i diplomate


Dim iz zgrade srušenog iranskog konzulata u Damasku, 1. april 2024.
Dim iz zgrade srušenog iranskog konzulata u Damasku, 1. april 2024.

Zgrada iranskog konzulata u glavnom gradu Sirije, Damasku, pogođena je u izraelskim vazdušnim napadima, javile su novinske agencije.

"U napadu je uništena cijela zgrada, svi unutra su poginuli ili su povrijeđeni, a radi se na izvlačenju tijela i ranjenih ispod ruševina", saopštilo je Ministarstvo odbrane Sirije 1. aprila.

Mohammad Reza Zahedi
Mohammad Reza Zahedi

Teheran je pozvao međunarodnu zajednicu da reaguje nakon što je iranska državna televizije javila da je poginulo nekoliko njihovih diplomata i visoki komandatant Kuds snaga iranske Revolucionarne garde Mohamed Reza Zahedi.

Zvanični Teheran vjeruje da je upravo Zahedi bio meta napada.

Iranski ambasador u Siriji Husein Akbari, koji nije povrijeđen, kazao je da je najmanje pet osoba stradalo u napadu i da će odgovor Teherana biti "žestok".

Ministar vanjskih poslova Irana Hosein Amir-Abdolahjan je u telefonskom razgovoru sa sirijskim kolegom Fejsalom Mekdadom "za posljedice ove akcije okrivio cionistički režim i istakao potrebu ozbiljnog odgovora međunarodne zajednice na takve zločine", saopštilo je Iransko Ministarstvo vanjskih poslova.

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji, koja se oslanja na izvore u Siriji, saopštila je da potvrđuje "ubistvo visokorangiranog lidera koji je služio kao lider Kuds snaga za Siriju i Liban, dvoje iranskih savjetnika i pet članova iranske Revolucionarne garde".

Kuds su elitne snage Revolucionarne garde zadužene za operacije u inostranstvu i nalaze se na američkoj listi terorističkih organizacija.

Na fotografijama sa lica mjesta mogu se vidjeti dim i prašina, kao i vozila hitne pomoći.

Mjesto nepada obišli su sirijski ministri unutrašnjih i vanjskih poslova.

Izraelske snage su odbile da komentarišu slučaj.

Portparolka Bijele kuće Karin Žan-Pjer kazala je da je američki predsjednik Džo Bajden obaviješten o napadu u sirijskoj prijestonici.

Izrael je pojačao napade u Siriji nakon napada palestinskog Hamasa, organizacije koju su Sjedinjene Države i Evropska unija označile terorističkom, na njene teritorije.

Meta izraelskih napada u Siriji su pripadnici libanske milicije Hezbolah i iranske Revolucionarne garde.

XS
SM
MD
LG