Dostupni linkovi

Predsjednički izbori u Iranu 18. juna, počela registracija kandidata


Iranski predsjednik Hassan Rouhani (glasajući u maju 2017.) ne može tražiti reizbor nakon što je odslužio dva uzastopna četverogodišnja mandata.
Iranski predsjednik Hassan Rouhani (glasajući u maju 2017.) ne može tražiti reizbor nakon što je odslužio dva uzastopna četverogodišnja mandata.

U Ministarstvu unutarnjih poslova u Teheranu je 11. maja započela registracija kandidata za 13. iranske predsjedničke izbore.

Nekoliko kandidata je već službeno objavilo svoje predsjedničke kandidature, dok su drugi samo signalizirali da će se kandidirati.

Registracija će trajati do 15. maja, prenosi IRNA.

Nakon registracije, Vijeće čuvara ima pet dana da pregleda njihove kvalifikacije, a prema zakonima, u slučaju potrebe, zakon navodi da Vijeće čuvara može dodati još pet dana.

Potrebno je između pet i deset dana da Vijeće čuvara pregleda kvalifikacije kandidata, nakon čega započinju predizborne kampanje ako budu odobrene njihove kandidature.

Aktuelni predsjednik Hassan Rouhani (Hasan Rohani), relativni umjereni političar čija vlada sudjeluje u pregovorima o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, ne može tražiti reizbor nakon što je odslužio dva uzastopna četverogodišnja mandata.

Ministarstvo unutarnjih poslova objavit će imena kvalificiranih kandidata 26. i 27. maja.

Tada će kandidati moći započeti predizbornu kampanju koja će trajati do 17. juna, dan prije izbora.

Očekuje se da će kandidati biti izvanredne političke i vjerske osobe koje moraju biti iranskog porijekla, državljani Islamske Republike, razboriti i sposobni preuzeti rukovodne dužnosti, a također moraju biti religiozni s jakim uvjerenjem u načela Islamske Republike i njezine službene dužnosti.

Izbori su zakazani za 18. juni.

Izvor: IRNA, AP
XS
SM
MD
LG