Dostupni linkovi

SAD zahtijevaju povratak iranskih boraca iz Iraka


Rex Tillerson na pres-konferenciji u Dohi, Katar
Rex Tillerson na pres-konferenciji u Dohi, Katar

Američki državni tajnik Rex Tillerson poručio je tijekom zaljevske turneje da je vrijeme da iranski borci, koji su pomagali u Iraku da se pobijedi militantna Islamska država Iraka i Levanta (IDIL), vrate kući".

On je u Rijadu prisustvovao rijetkom susretu između dužnosnika Saudijske Arabije i Iraka.

"Svi strani borci trebaju otići i omogućiti Iraku da ponovno stavi pod kontrolu područja koja su oslobođena od militantnog IDIL-a. Iračkom narodu treba omogućiti da obnovi svoju zemlju uz pomoć susjeda", rekao je Tillerson na zajedničkoj konferenciji sa saudijskim šefom diplomacije Adel al-Jubeirom.

Posjet Tillersona zemljama Golfskog zaljeva nakon kojih slijede Katar i Pakistan, dio je napore američke administracije da izolira Iran na Bliskom istoku, ali i šire.

Čak i Koordinacijsko vijeće Saudijske Arabije i Iraka koje su predvodili irački premijer Haider al-Abadi i saudsjki kralj Salman nastalo je na inicijativu iz Washingtona.

Većinski sunitska Saudijska Arabija i uglavnom šijitski Irak prekinuli su veze nakon što je 1990. Irak pod vodstvom Sadama Husseina napao Kuvajt.

Iranska milicija koja je imala i potporu Washingtona odigrala je važnu ulogu u protjerivanju militantnog IDIL-a iz većeg dijela Iraka. Ostali su tek manji džepovi otpora ekstremista.

Tillerson se svojom izjavom, zapravo, referirao na Narodne mobilizacijske snage i na specijalne jedinice Iranske revolucionarne garde koje su zadužene za djelovanje izvan Irana.

Iz Teherana je šef diplomacije Mohammad Javad Zarif napao američkog kolegu na Twitteru porukom: "U koju se to zemlju trebaju vratiti Iračani koji su obranili svoje domove od militanata Islamske države. Američku vanjsku politiku diktiraju petrodolari".

Saudijsko-iračko vijeće raspravljalo je o tome kako koordinirati borbu protiv militantnog IDIL-a i kako obnoviti Irak nakon godina rata.

U međuvremenu, u televizijskom intervju za Televiziju Fox američki predsjednik Donald Trump je rekao da ne zamjera Francuskoj i Njemačkoj što nastavljaju trgovati s Teheranom, nakon što je odbio potvrditi nuklearni dogovor s Iranom.

Tillerson je, međutim, rekao da se Sjedinjne Države nadaju da će europske tvrtke i zemlje pridružiti Washingtonu u sankcijama prema Iranu.

"Oni koji posluju s Iranskom revolucionarnom gardom, europske tvrtke ili kompanije diljem svijeta – to rade na vlastiti rizik", rekao je Tillerson.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG