Dostupni linkovi

Iran 'spriječio napad dronova' na vojni objekat u Isfahanu


U izjavi iranskim državnim medijima, ministarstvo odbrane je navelo da se napad dronom dogodio u subotu uveče oko 23:30 po lokalnom vremenu
U izjavi iranskim državnim medijima, ministarstvo odbrane je navelo da se napad dronom dogodio u subotu uveče oko 23:30 po lokalnom vremenu

Iransko ministarstvo odbrane saopštilo je da je osujetilo napad dronova na vojni objekat u gradu Isfahanu.

Ministarstvo je saopštilo da su bila uključena tri drona, ali da nije bilo žrtava.

Jedan dron je uništen sistemima protivvazdušne odbrane, a dva su uhvaćena "odbrambenim zamkama", uzrokujući manju štetu na zgradi, dodaje ministarstvo.

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian rekao je da je "kukavički" incident pokušaj destabilizacije zemlje, piše BBC.

Međutim, dodao je da to neće uticati na iransku "odlučnost i namjeru u pogledu mirnog nuklearnog napretka".

U izjavi iranskim državnim medijima, ministarstvo odbrane je navelo da se napad dogodio u subotu uveče oko 23:30 po lokalnom vremenu (20:00 GMT).

Lokalne vlasti nisu komentarisale aktivnosti na lokaciji, ali su je nazvali "radionica". Novinska agencija IRNA rekla je da je napad bio usmjeren na "fabriku za proizvodnju municije".

Pokrajina Isfahan dom je velike zračne baze i nekoliko nuklearnih lokacija, uključujući Natanz, koji je u središtu iranskog programa obogaćivanja uranijuma.

U odvojenom incidentu u subotu, agencija IRNA izvijestila je da je izbio požar u naftnom postrojenju u blizini grada Tabriza na sjeverozapadu zemlje. Više detalja nije otkriveno.

Posljednjih godina došlo je do brojnih eksplozija, požara i sajber napada na iranska vojna, nuklearna i industrijska postrojenja.

Nakon što je Iran optužio Izrael da je sabotirao ključno nuklearno postrojenje u blizini grada Natanza 2021. godine, šef izraelske odbrane rekao je da operacije zemlje u regionu "nisu skrivene od očiju neprijatelja".

Iran je 2020. godine tvrdio da Izrael stoji iza atentata na jednog od njegovih vrhunskih nuklearnih naučnika, Mohsena Fakhrizadeha.

XS
SM
MD
LG