Dostupni linkovi

Iranski Uber u središtu spora oko “lošeg hidžaba”


Prema islamskim zakonima koji se primjenjuju u Iranu od revolucije 1979. godine, od žena se traži da u javnosti pokriju svoju kosu i tijelo. Danas neke žene skidaju šalove dok voze ili na drugi način javno protestuju protiv zakona. (ilustrativna fotografija)

Iranci su pronašli novu platformu za nastavak debate oko jedne od najosjetljivijih tema njihovog društva: zakona o hidžabu koji obavezuju žene da pokriju svoja tijela i kosu na konzervativni islamski način, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Reakcije su bile brze i žestoke nakon što je teheranski vozač Snapa (Snapp), najveće iranske onlajn firme za usluge prijevoza, slične Uberu, odbio odvesti ženu na željeno odredište jer je navodno prekršila pravila oblačenja.

Spor je doveo do poziva na bojkot.

Incident je prvi put izašao na vidjelo preko Tvitera (Twitter), kada se mušterija požalila da ju je vozač Snapa, tokom oluje, ostavio nasred autoputa zbog "lošeg hidžaba".

Žena je, prema izvještajima, objavila informacije o vozaču na internetu rekavši da joj se Snap ispričao te da je čak obećao da će poduzeti mjere protiv vozača.

Ali Snap je, nakon kritika tvrdolinijaša, javno stao na stranu vozača.

Žena, koja je tvitala pod imenom @poouyeh, izbrisala je pomenute tvitove i uputila izvinjenje vozaču, Snapu i "svima onima čiji su osjećaji povrijeđeni" incidentom, što je izazvalo zabrinutost da je možda bila prisiljena da se povuče.

U međuvremenu, u izjavi od 9. juna, Snap je rekao da će vozač biti pohvaljen zbog poštivanja pravila kompanije, koja, kako se navodi, jasno ističu "obavezu poštivanja hidžaba".

Prema islamskim zakonima koji se primjenjuju u Iranu od revolucije 1979. godine, od žena se traži da u javnosti pokriju svoju kosu i tijelo i da izbjegavaju usku odjeću. Restrikcije oko odjeće dovele su do ljutnje i protesta prije četiri decenije, no uprkos tome ostale su na snazi.

U skorije vrijeme, žene su sve više pomicale granice noseći manje šalove ili uske kapute, otkrivajući više svoje kose. Neke su skidale šalove dok voze ili su na drugi način javno protestovale zbog zakona.

Neki od klijenata reagovali su obećavši da će prestati koristiti Snapove usluge zbog onog što opisuju kao nepoštivanje prava kupaca ili ugrožavanje žena. Drugi su optužili Snap za "samozadovoljnost" zato što su se, hvaleći vozača, ulizivali vlastima.

"U znak protesta protiv ovog bezakonja, izbrisala sam Snap [aplikaciju] iz svog mobilnog telefona", napisala je u tvitu novinarka i dokumentaristica Fatima Džamalpur.

"Morate znati da vaši automobili nisu policija za moralnost", dodala je Džamalpur referišući se na zastrašujuće policajce u konzervativnoj kulture, dodajući haštag #Boycott_Snapp.

Vozač Snapa, Said Abed, pojavio se prošle sedmice na državnoj televiziji kako bi ispričao svoju verziju incidenta. Rekao je da je ispunio svoju vjersku dužnost upozoravajući svog klijenta da se pokrije.

Kaže da je rekao mušteriji da bi se on mogao suočiti s policijom zbog prevoženja nepokrivene žene. Rekao je da je penzioner koji vozi za Snap kako bi spojio kraj s krajem.

"Rekao sam joj da popravi svoj šal i kao razlog naveo sam policiju, bez obzira na činjenicu da je meni važno promovisanje vrlina i sprječavanje poroka. Ali, ona je na vrlo nepristojan način odgovorila da bih trebao gledati svoja posla i nastaviti da vozim", kazao je Abed.

Njih dvoje su se raspravljali, rekao je, a onda je žena izašla iz automobila.

Informacije u kojima se navodi da su vlasti pozvale ženu na ispitivanje nisu potvrđene, te se ona nije pojavila u televizijskom prilogu.

Međutim, u prilogu je citiran "ekspert" koji je tvrdio da je žena prekršila iranski zakon time što je lične podatke vozača objavila na internetu. Isti ekspert je rekao da je vozač djelovao poštujući iranski zakon i u skladu s islamskim principima.

Abeda su pohvalili tvrdolinijaši, među kojima je i komandant vazduhoplovnih snaga moćne Islamske revolucionarne garde (IRGC).

Snap je najveće iransko onlajn preduzeće za usluge transporta, slično Uberu.
Snap je najveće iransko onlajn preduzeće za usluge transporta, slično Uberu.

Obraćajući se novinarima 10. juna, glasnogovornik pravosuđa Golamhusein Esmaili nazvao je Abeda "našim dragim bratom vozačem" rekavši da je njegov postupak "vrijedno postignuće" u provedbi islamskih načela o vrlinama i sprječavanju poroka.

Ultra tvrdolinijaški dnevnik Kajan izvijestio je kako se o Abedovom potezu već snima dokumentarni film.

U međuvremenu, zamjenik šefa policije Ajub Sulejmani izjavio je da bi vozači kompanija koje nude zajedničke vožnja trebali upozoravati svoje putnice na njihov hidžab.

"Vlasnici automobila su zakonski odgovorni .... Stoga vozači ne smiju dozvoliti svojim putnicama da krše zakon, uključujući i skidanje hidžaba", rekao je on.

XS
SM
MD
LG