Dostupni linkovi

Iranska cenzura bez granica


Scena iz filma Oduševljeni, reditelja Abdolreza Kahanija, koji je zvanično iransko Ministarstvo kulture proglasilo ‘nemoralnim’.

Iran je cenzuru u kulturi doveo na novi nivo time što je vršio pritisak na reditelja da otkaže prikazivanje jednog od filmova u Kanadi.

Film Oduševljeni, reditelja Abdolreza Kahanija, trebao je prošlog mjeseca (novembar) biti prikazan u jednom od nezavisnih kina u Torontu.

Ali Kahani je odlučio otkazati projekciju nakon što je primio upozorenje od iranskog Ministarstva kulture.

Izvor blizak Kahanijevom produkcijskom timu, koji nije želio biti imenovan, rekao je za RSE da je Ministarstvo "savjetovalo" filmaša da ako bude prikazao svoj film, njegov drugi film Volimo te gospođo Yaya, koji je sniman na Tajlandu, neće dobiti dozvolu da se prikazuje u Iranu.

"Kada smo najavili projekciju filma u Kanadi i pošto su karte rasprodane, primili smo poruku u kojoj se zahtijevalo da se projekcija otkaže; u poruci je stajalo da ako se tako ne postupi, Kahanijev drugi film, koji je sniman na Tajlandu i imao je veliki budžet, neće dobiti dozvolu za prikazivanje", rekao je izvor.

Izvor je dodao da su vlasti kontaktirale i producente, uključujući i one koji su producirali i film Volimo te gospođo Yaya, kako bi ga ubijedili da otkaže projekciju 24. novembra u Torontu.

Abdolreza Kahani
Abdolreza Kahani

Kahani je u intervjuu za Radio Kanada rekao da je Oduševljeni filmska priča o tri žene koje žele dobar provod u Iranu i pokušavaju sresti nekog bogataša kako bi postigle taj cilj.

Službenik Ministarstva kulture je citiran kada je rekao da je film Oduševljeni, "nemoralan". Prošle godine, član komiteta za izdavanje dozvola za prikazivanje filmova rekao je da je film Oduševljeni problematičan, "od početka do kraja". Nije dao nikakve detalje, ali je rekao da je film "nepopravljiv”.

Filmski kritičar Khosro Dehghan kaže da je potez Ministarstva za kulturu da blokira prikazivanje filma Oduševljeni u Kanadi bio bez presedana.

"Ministarstvo za kulturu, kako se čini, neće potvrditi ovo pitanje što bi značilo da se Ministarstvo neće ograničiti na granice zemlje – bilo koji film koji je ovdje zabranjen neće moći biti prikazan negdje drugdje u svijetu", rekao je Dehghan u intervjuu za dnevne novine Jamee Farda.

"Ministarstvo je sada proširilo svoje ovlasti i preko iranskih granica", dodao je Dehghan.

Zabranjen kod kuće, hvaljen u inostranstvu

Vlast rutinski zabranjuje nagrađivane iranske filmove u kinima u zemlji. Ali do sada nije bilo poznatih napora da se zabrane projekcije kontroverznih filmova u inostranstvu.

Jafar Panahi, reditelj disident, 2010. osuđen je na zatvorsku kaznu od šest godina i 20 godina zabrane da režira filmove. Svoj posljednji film Taxi snimao je u tajnosti. Na Berlinaleu, 2015. godine dobio je nagradu Zlatni medvjed.

Panahi je rekao Jamee Farda da se Iran ne treba miješati u projekcije filmova u drugim zemljama.

Reditelj Jafar Panahi na setu snimanja njegovog filma Taxi
Reditelj Jafar Panahi na setu snimanja njegovog filma Taxi

"Domaći zakoni se ne bi trebali nametati kada se radi o projekcijama filmova u drugim zemljama", rekao je.

"Da je tako uvijek bilo, iranska kinematografija se ne bi razvila i bila predstavljena svijetu", dodao je Panahi.

"Vlasti bi trebale ili zatvoriti filmsku industriju ili iznaći neko rješenje," rekao je.

Stroge restrikcije

Iranski filmaši moraju se pridržavati strogih pravila cenzure koja zabranjuju nepokrivene žene, fizički kontakt između muškarca i žene i kritiku islamskih principa.

Stroge restrikcije ograničavaju teme koje se mogu obrađivati na filmu.

Ipak, iranski filmski radnici su uspjeli napraviti nekoliko filmova koji su univerzalno priznati i koji su osvojili mnoge nagrade.

Oni koji su zabranjeni unutar zemlje mogu se naći na crnom tržištu ili na internetu.

Kahani je u komentaru, objavljenom u reformističkom Sharqu, koji iznosi njegov lični stav napisao da "filmski radnici nemaju pravo pokazati svoju svakodnevnicu o životu u Iranu".

"Čega se plašimo? Iz tekuće svakodnevnice?! Ljudi su veoma svjesni šta se događa i daleko su ispred filmskih menadžera", napisao je.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG