Dostupni linkovi

Iranske vlasti objavile da spremaju odgovor na sankcije EU


EU je uvela sankcije Iranu zbog nasilnog gušenja protesta (na fotografiji) širom zemlje

Iranske vlasti su oštro kritikovale nove sankcije koje je uvela Evropska unija (EU) i dodale da zadržavaju pravo da na njih odgovore, javila je agencija Irna.

"Svojom navikom da uvode sankcija, EU gubi svaku racionalnost i ozbiljnost. Evropa tim pogrešnim pristupom smanjuje obim svojih odnosa", izjavio je portparol iranske diplomatije Naser Kanani.

Prema njegovim rečima, Iran će "na efikasan i jak način" odgovoriti na "nekonstruktivne akcije Evrope".

EU je u ponedeljak uvela sankcije grupi od 29 iranskih zvaničnika, među kojima je ministar unutrašnjih poslova Ahmad Vahidi.

Sankcije su uvedene i protiv nekih institucija kao što je državna Press TV, optužena za emitovanje "prinudnih priznanja" pritvorenika posle gušenja protesta.

Protesti u Iranu su počeli 16. septembra, na dan smrti Mahse Amini (22) u bolnici, gde je smeštena u teškom stanju posle hapšenja 13. septembra u Teheranu zbog "nošenja neprikladne odeće" i nepoštovanja strogog pravila oblačenja žena u Iranu.

Demonstracije su kasnije prerasle u pokret protiv iranskih verskih vlasti. Prema podacima nevladinih organizacija više od 300 ljudi ubijeno je u gušenju tih protesta.

XS
SM
MD
LG