Dostupni linkovi

Iran sve češće koristi dronove


Dronovi izloženi na jednoj od vojnih vežbi na nepoznatoj lokaciji u Iranu, 5. januar 2021. godine

Ugljenisani šatori, izgoreli motocikl i oštećeno belo terensko vozilo. Ovo su posledice napada dronom koji je u jugoistočnom Iranu izvela Islamska revolucionarna garda (IRGC).

Napadi koji su se dogodili 28. decembra u oblasti Rigan, u pokrajini Kerman, prvi su slučaj da je IRGC, elitna jedinica iranske vojske, koristila dronove protiv bezbednosnih pretnji unutar zemlje.

Vojska je saopštila da je u "preciznoj" operaciji ubijen poznati "bandit" i njegova dva saradnika. Navodno, oni su uzrokovali nemire u toj oblasti, uključujući i ubistvo dva pripadnika IRGC nekoliko dana ranije.

Rigan se nalazi u susedstvu pokrajine Sistan i Baludžistan, nestabilne regije na granici s Pakistanom i Avganistanom, gde operišu narko-dileri, separatisti i različite militantne grupe. Tamošnje stanovništvo uglavnom čine pripadnici etničke grupe Baludž.

Lokalni izvori navode da su u napadu dronom najmanje četiri baludžka borca ubijena na spavanju.

Napad je tako poslužio da se osvetli rastući kapacitet Irana, kada su u pitanju dronovi, letelice koje Teheran sve više upotrebljava i van svojih granica.

Iran je neimenovanim letelicama snabdeo oružane snage s kojima sarađuje, a deluju u različitim državama na Bliskom Istoku. Dronovi se koriste za izviđanje, sabotažu i raketne napade, upozorili su analitičari.

Dron Simorgh iranske proizvodnje tokom vojne vežbe u Persijskom zalivu, 11. septembar 2020.
Dron Simorgh iranske proizvodnje tokom vojne vežbe u Persijskom zalivu, 11. septembar 2020.

Jeftini, a efikasni

Analitičari ocenjuju da iranski dronovi, i pored nedostatka sofisticiranosti, i dalje predstavljaju značajnu pretnju u regionu, gde su zabeleženi napadi oružanih snaga povezanih s Teheranom.

"Shvatite ih kao tojote korole među dronovima", rekao je Aron Stajn (Aaron Stein), direktor američkog Istraživačkog instituta za spoljnu politiku (Foreign Policy Research Institute), misleći na pouzdano putničko vozilo japanske prizvodnje.

"Sveprisutni su i dovoljno dobri da posluže, iako nisu preterano otmeni i blistavi", rekao je Stajn za redakciju Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku, dodajući da su mnogi iranski dronovi sastavljani iz različitih komercijalnih delova.

On je naglasio da iranski dronovi predstavljaju opasnost za američke trupe stacionirane u regionu, uključujući tu i susedni Irak, gde su američke jedinice bile na udaru proiranskih milicija.

"Porast broja iranskih letelica u regionu predstavlja pretnju međunarodnoj stabilnosti i miru", rekao je zamenik finansijskog sekretara Vali Adejemo (Wally Adeyemo), kada je u oktobru najavio sankcije protiv zvaničnika IRGC, kao i još dve osobe i dve kompanije koje su, prema Vašingtonu, pružale ključnu pomoć dronskom programu iranske elitne jedinice.

"Iran i militantne grupe koje oni podržavaju koristili su neimenovane letelice u napadu na američke snage, naše saveznike i međunarodne konvoje", dodao je Adejemo.

Dronovi izloženi tokom vojne vežbe na nepoznatoj lokaciji u Iranu, januar 2021.
Dronovi izloženi tokom vojne vežbe na nepoznatoj lokaciji u Iranu, januar 2021.

Džeremi Bini (Jeremy Binnie), vojni analitičar pri međunarodnoj obaveštajnoj grupi Džejn (IHS Jane) rekao je da je upotreba iranskih dronova proiranske naoružane grupe učinila nepredvidljivim.

"Neimenovane letelice dalekog dometa mogu se programirati na nelinearne putanje, pa su tako u mogućnosti da svojim metama prilaze iz različitih pravaca", objasnio je Bini za RSE.

"Takvo oružje pokazalo se kao vrlo teško zaustavljivo. Delom zbog toga što su radarski sistemi razvijani da detektuju mnogo brže pretnje, s većim radarima i/ili toplotnim potpisima, a delom zato što protiv-vazdušni odbrambeni sistem koji je dizajniran da presretne takve niskoleteće pretnje, ima manji domet", dodao je on.

Bini je ocenio da su "relativno nesofisticirani" dronovi dozvolili proiranskim grupama da "izvode napade niskog nivoa koji održavaju pritisak na neprijatelja, kao što to redovno možemo da vidimo u Iraku i Jemenu", gde ih koriste hutski pobunjenici.

Dosadašnji napadi

Analitičari ocenjuju da su dronovi omogućili Teheranu da uverljivo negira slučajeve u kojim izvode tajne operacije u regionu.

Napad dronom na naftna postrojenja u Saudijskog Arabiji 2019. prepolovio je dnevnu proizvodnju nafte. Odgovornost za napad preuzeli su iranski saveznici Huti, dok su američki zvaničnici optužili Iran.

U novembru 2020. godine dron je eksplodirao blizu ulaznih vrata bagdadske rezidencije iračkog premijera Mustafe al Kadimija (Mustafa al-Kadhimi) i povredio njegove telohranitelje. Zvaničnici su optužili proiranske naoružane grupe, mada su pojedini izveštaji sugerisali da Teheran nije naručio taj napad.

Poslednjih meseci pojavili su se podaci da su dronovi iranske porizvodnje Muhadžir-6 (Mohajer-6 ) viđeni u Etiopiji, u građanskom ratu koju besni u istočnoj Africi.

Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Izrael u avgustu su optužile Iran za napade dronom na naftne tankere u Arabijskom moru, u kojima su dve osobe poginule.

U septembru, IRGC je saopštio da su koristili dronove u napadu na kurdske snage u Iraku.

Huti su preuzeli odgovornost za napad na naftna postrojenja u Ujedinjenim Arapskim Emiratima 17. januara, navodeći da su koristili rakete i dronove. U napadu koji je izazvao požar u blizini aerodroma u glavnom gradu Abu Dabiju poginule su tri osobe. Iran je često optuživan da snabdeva Hute naoružanjem.

"Kada je u pitanju odgovornost za napad, ne mislim da bismo trebali verovati Hutima na reč", napisao je na svom Tviter profilu Dejv Des Ročes (Dave Des Roches), saradnik na vašingtonskom Međunarodnom forumu za Persijski zaliv. "Jedino pitanje je koliki deo je odgovornost Huta, a koliki deo Irana", dodao je.

Bini je ocenio da je Iran, pogođen godinama američkim sankcijama protiv svog nuklearnog programa, razvio dronove kao jeftinu alternativu, način da kompenzuje nedostatak moderne avijacije.

"Iranska vojska, pogotvo IRGC, mnogo su investirali u razvoj širokog spektra neimenovanih letelica", rekao je Ročes.

To uključuje "izdržljive platforme za izviđanje i napad kao što je Šahed 29 (Shahed-129)", zatim takozvane "samoubilačke" dronove koji predstavljaju krstareće projektile, kao i nevidljive dronove za "penetraciju u dobro čuvane vazdušne prostore", precizirao je Bini.

Jačanje arsenala

Program Teherana datira iz devastirajućeg rata s Irakom (1980-1988), u kojem su iranske snage upotrebljavale dronove za izviđanje.

Iran je 2012. godine saopštio da je dekonstruisao napredni američki dron kojeg su se domogli godinu ranije. Državni mediji tvrdili su da je to doprinelo razvoju novog spektra borbenih letelica.

Vrhovni vođa Ali Hamnei i iranski vojni zvaničnici, uključujući komandanta IRGC-a Amira Alija Hadžizadeha, maj, 2014. godine
Vrhovni vođa Ali Hamnei i iranski vojni zvaničnici, uključujući komandanta IRGC-a Amira Alija Hadžizadeha, maj, 2014. godine

Komadant avijacije IRGC-a Amir Ali Hadžizadih prošle godine je izjavio da je odluka da se ojača arsenal dronova usledila posle sastanka održanog "tri ili četiri godine ranije" s vrhovnim vođom Alijem Hamneijem.

Hadžizadih je rekao da je Hamnei pohvalio program dronova i izrazio uverenje da je brojno stanje suviše nisko.

"Posle toga svi smo se pokrenuli kako bismo povećali broj letelica", izjavio je Hadžizadih za agenciju Fars.

Proteklih godina, Iran je postao prepoznat kao proizvođač dronova. Letelice za izviđanje i raketne napade prikazuje tokom vojnih parada.

*** Priredio Danijel Apro

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG