Dostupni linkovi

Iranski zvaničnik poziva izvođače otpada da prestanu koristiti dječiji rad


Afganistanski radnici razvrstavaju otpadnu plastiku izvan Teherana.

Visoki zvaničnik iranskog pravosuđa upozorio je da fabrike za reciklažu otpada u vlasništvu opšinskih izvođača zapošljavaju djecu na "organizovan" način.

Mohammad Fathi, generalni direktor pravosudne Kancelarije za pitanja žena i porodice,rekao je 22. juna da su opštinski izvođači radova "tjerali djecu da rade dugo u potpuno štetnim uslovima" i pozvao izvođače da poboljšaju nadzor nad gradilištima.

Upozorenje je uslijedilo nakon što je drugi zvaničnik, Mehdi Aghrarian, šef pravne i nadzorne komisije gradskog vijeća Teherana, pozvao na prekid te prakse.

"Odvoz smeća je veoma težak i djecu i adolescente ne bi trebalo koristiti ni pod kojim okolnostima", rekao je on.

Prema internet stranici IranKargar, koja pokriva vijesti o radu u Iranu, u Teheranu radi oko 14.000 sakupljača smeća, od kojih su jedna trećina djeca. Procjenjuje se da trgovina otpadom u Iranu iznosi oko 1,5 milijardi dolara godišnje.

Ahmad Ahmadi Sadr, izvršni direktor državne organizacije za socijalnu skrb, rekao je na sastanku Posebne radne grupe za prevenciju socijalnih povreda 20. juna da se broj djece koja rade u zemlji u peterostruko povećao u protekloj godini.

Iransko pravosuđe kaže da nema zakonska ovlaštenja da djeluje po tom pitanju iako postoji zabrana dječjeg rada.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG