Dostupni linkovi

Meč Iranke protiv Iranke na Olimpijadi


Kimja Alizadeh (levo) u meču pre pobede u prvom krugu nad sunarodnicom Nahid Kiajani u konkurenciji tekvondo takmičenja do 57 kilograma na Olimpijskim igrama u Tokiju. Ušla je u polufinale. Osvojila je bronzu 2016. i tako postala prva Iranka sa olimpijskom medaljom.
Kimja Alizadeh (levo) u meču pre pobede u prvom krugu nad sunarodnicom Nahid Kiajani u konkurenciji tekvondo takmičenja do 57 kilograma na Olimpijskim igrama u Tokiju. Ušla je u polufinale. Osvojila je bronzu 2016. i tako postala prva Iranka sa olimpijskom medaljom.

Piše: Golnaz Esfandiari

To je bio gorko-sladak ili trenutak pomešanih osećanja za mnoge Irance.

Naime, Kimija Alizadeh, iranska takmičarka u tekvondou, pobedila je svoju protivnicu, takođe iz Irana, na Letnjim olimpijskim igrama u Tokiju, piše piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Alizadeh, koja je emigrirala u Evropu 2020. godine nakon što je kritikovala ugnjetavanje žena u Islamskoj republici, predstavljala je Izbeglički tim, dok se njena protivnica i bivša kolegenica iz reprezentacije, Nahid Kiajani, borila za svoju domovinu Iran.

Žene u Iranu prisiljene su da pokrivaju kosu i telo, a takođe se suočavaju sa diskriminatorskim zakonima kojima su im uskraćena jednaka prava sa muškarcima prilikom razvoda, nasleđivanja, starateljstva nad decom i drugim stvarima.

Iranske sportkistinje moraju da na takmičenjima van zemlje poštuju islamski hidžab, koji je postao obavezan nakon revolucije 1979. godine kada je stvorena Islamska republika.

Alizadeh je zagrlila Kiajani nakon što ju je pobedila 25. jula. Raspuštene kose takođe je prišla da zagrli iranskog trenera.

"Nosila sam sve što su mi rekli da obučem. Ponavljala sam svaku rečenicu koju su mi naredili da izgovorim. Iskorištavali su me kad god im je to odgovaralo", navela je Alizadeh u postu na Instagramu 2020. godine kada je objavila da zauvek napušta zemlju.

"Ja sam jedna među milionima potlačenih žena u Iranu sa kojima se poigravaju godinama", rekla je ona.

Mnogi su optužili Islamsku republiku za izazivanje podela među Irancima i suprotstavljanje dveju 23-godišnjih žena, dok neki smatraju da je neobičan meč između dve takmičarke iz iste domovine scenario gubitka za nju.

"Ova utakmica nema pobednika", naveo je na Tviteru nagrađivani iranski filmski reditelj Mohamad Rasulof.

Istovremeno, novinar i politički aktivista Mehdi Mahmudian je rekao da je nadmetanje dve sportkistinje "rezultat postupaka iranskih lidera koji dele ljude na vernike i nevernike, revolucionare i nerevolucionare."

"Sa vama ili bez vas, Iran će uskoro biti za sve Irance", napisao je Mahmudian na Tviteru.

'Dete Irana'

Konzervativni mediji optužili su Alizadeh za "izdaju", dok komentator državne televizije koji je pratio meč nije pomenuio nije pomenuo njeno ime, što je izazvalo veliko negodovanje javnosti.

Državna televizija takođe nije prikazala scenu kako Alizadeh grli Kiajani nakon njihovog meča, što je navelo mnoge da objave video snimak na društvenim medijima.

Mnogi su rekli da je Alizadeh ostala "izvor ponosa" i časti za zemlju, istovremeno ističući da je njeno ime bilo izvezeno sa tri boje iranske zastave na njenoj sportskoj uniformi.

Alizadeh je na svojoj Instagram stranici 27. jula nazvala sebe "detetom Irana", zahvalivši svojim pristalicama, uključujući "sportiste, umetnike, veterane i trenere koji me smatraju jednim od njih".


Ona je takođe osudila "nemoralno" praćenje ovog meča od strane iranske državne televizije.

"Isti muškarci koji su bili glasnogovornici normalizacije rodne diskriminacije ... Oni ne smatraju dovoljnim poniženje svojih žena kod kuće i nastavljaju mizoginiju na takozvanom nacionalnom programu", napisala je Alizadeh očito misleći na TV komentatora koji nije pomenuo njeno ime.

Alizadeh je pohvalila "svoju dragu prijateljicu Nahid Kiajani," za koju je rekla da je bila pod velikim pritiskom.

"Sigurna sam da će postići veliki uspeh," kazala je Alizadeh, koja je osvojila bronzanu medalju u tekvondou na Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine.

Kiajani je sa svoje strane navela da nikada nije očekivala da će morati da se bori sa zemljakinjom i prijateljicom na Olimpijskim igrama.

"Nisam znala da ću se jednog dana u najvećoj prekretnici svog života, na mestu koje sam godinama pokušavala da dosegnem, suočiti sa svojom sunarodnicom, prijateljicom koja je deo sećanja na moj sportsku karijeru," napisala je Kiajani na Instagramu 27. jula.


Alizadeh nije jedini iranski sportista koji ne predstavlja Islamsku republiku na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Saed Molaej, iranski prebeg koji predstavlja Mongoliju, osvojio je 27. jula srebrnu medalju u džudou za svoju novu državu.

On je napustio Iran pre dve godine nakon što mu je naređeno da namerno izgubi na turniru u Svetskom kupu kako bi izbegao borbu sa izraelskim protivnikom u finalu.

Iran ne priznaje državu Izrael, a navodno se na iranske sportiste često vrši pritisak da izgube da se ne suoče sa izraelskim takmičarima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG