Dostupni linkovi

Iranski mediji pišu da je 'izraelski' brod zaplijenjen u blizini Hormuškog moreuza


Fotografija iz videa koji prikazuje komandose kako se spuštaju iz helikoptera na brod MSC Aries, 12. aprila 2024.
Fotografija iz videa koji prikazuje komandose kako se spuštaju iz helikoptera na brod MSC Aries, 12. aprila 2024.

Komandosi iz iranske paravojne Revolucionarne garde spustili su se 13. aprila iz helikoptera i zauzeli kontejnerski brod, za koji tvrde da je povezan s Izraelom.

Iranski državni mediji izvijestili su da su snage Islamske revolucionarne garde (IRGC) zauzele kontejnerski brod u blizini Hormuškog tjesnaca.

Kao odgovor, Izrael je optužio Iran za piratstvo i rekao da će Teheran "snositi posljedice" eskalacije tenzija na Bliskom istoku.

MSC Aries, plovilo pod panamskom zastavom, kojim navodno upravlja brodska kompanija u djelimičnom vlasništvu izraelskog milijardera, zaplijenjeno je 13. aprila i prebačeno je u iranske teritorijalne vode, navodi državna novinska agencija IRNA.

Pomorske trgovinske operacije britanske vojske ranije su saopštile da je brod zaplijenjen u Omanskom zaljevu u blizini emiratskog lučkog grada Fujairah.

Talijansko-švicarska brodarska grupa MSC saopštila je da brod ima 25 članova posade i da blisko sarađuje s "relevantnim vlastima kako bi se osiguralo njihovo dobro i siguran povratak broda".

Incident dolazi usred pojačanih tenzija između Irana i Zapada zbog nastavka rata u Pojasu Gaze i nakon navodnog izraelskog napada na iranski konzulat u Siriji ovog mjeseca.

Iran je obećao da će uzvratiti za napad 1. aprila u kojem je ubijeno sedam iranskih vojnih lica, uključujući i visokog komandanta IRGC-a.

Nakon zapljene broda 13. aprila, glasnogovornik izraelske vojske rekao je da će "Iran snositi posljedice jer je odlučio dalje eskalirati situaciju".

"Izrael je u stanju visoke pripravnosti", rekao je kontraadmiral Daniel Hagari u saopštenju. "Pojačali smo našu spremnost da zaštitimo Izrael od dalje iranske agresije. Također smo spremni odgovoriti."

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz kasnije je rekao da Iran vodi "zločinački režim koji podržava Hamasove zločine i koji sada provodi piratsku operaciju kršeći međunarodno pravo".

"Pozivam Evropsku uniju i slobodni svijet da odmah proglase Korpus iranske (islamske) revolucionarne garde terorističkom organizacijom i da sada sankcioniraju Iran."

Američki predsjednik Joseph Biden vratit će se u subotu Washington, na savjetovanje s timom za nacionalnu sigurnost, dan nakon što je rekao da očekuje iranski napad na Izrael.

Biden je prekinuo putovanje u Delaware, gdje je trebao ostati za vikend, kako bi razgovarao o događajima na Bliskom istoku, saopćila je u subotu Bijela kuća.

Glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Adrienne Watson rekla je da su posadu činili indijski, filipinski, pakistanski, ruski i estonski državljani te je pozvala Iran da ih odmah oslobodi.

Izraelski rat odmazde u Gazi potaknut je napadom 7. oktobra na izraelsku teritoriju koji je izveo Hamas, koji vlada Gazom i koji su Sjedinjene Države i Evropska unija označile kao terorističku grupu. U napadu je poginulo 1.200 ljudi, a stotine je zarobljeno.

Izraelska invazija na Pojas Gaze koja je uslijedila s ciljem uništenja Hamasa ubila je više od 33.000 Palestinaca, prema Ministarstvu zdravlja palestinske teritorije.

Od početka rata, Teheran je otvoreno podržavao militantne grupe i zastupnike koji ciljaju na Izrael koji su dio iranske "osovine otpora" protiv Izraela i Zapada, što je dovelo do zabrinutosti zbog šireg bliskoistočnog sukoba u koji su uključeni glavni neprijatelji Iran i Izrael.

Pored napada koje je protiv Izraela pokrenuo iranski zastupnik Hizballah u Libanu, pobunjenici Huti koje podržava Iran u Jemenu napali su izraelsku teritoriju, kao i međunarodne i izraelske brodove u Crvenom moru.

Hormuški moreuz je uzak prolaz u Perzijski zaljev, koji graniči s Iranom i kroz koji prolazi petina svjetskog prometa nafte. Fujairah, koja se nalazi na istočnoj obali Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), je glavna brodska luka.

Video koji je vidio Associated Press prikazuje komandose kako se spuštaju na brod iz nečega što je izgledalo kao helikopter IRGC-a. IRGC je bio umiješan u prethodne zapljene zapadnih brodova od strane Irana.

Šef pomorskih snaga IRGC-a Alireza Tangsiri je 9. aprila rekao da bi Iran mogao zatvoriti Hormuški moreuz ako bude smatrao potrebnim.

Tangsiri je rekao da Iran gleda na prisustvo Izraela u UAE kao prijetnju. Izrael je 2020. uspostavio diplomatske odnose sa UAE kao dio "Abrahamovog sporazuma" uz posredovanje Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG