Dostupni linkovi

Nakon šestogodišnjeg suđenja, 26 Baha'ija osuđeno na zatvor u Iranu


Grupa od 26 iranskih Baha'ija osuđena je na ukupno 85 godina zatvora.
Grupa od 26 iranskih Baha'ija osuđena je na ukupno 85 godina zatvora.

Sud u Iranu osudio je 26 sljedbenika Baha'i vjere na zatvorske kazne u rasponu od dvije do pet godina, kao i druge mjere, pod optužbom za "zavjeru radi narušavanja unutrašnje i vanjske sigurnosti" u, kako vjerski lideri kažu, još jednom znaku progona sa kojim se suočavaju.

Prema izvještajima koje je primio Radio Farda, presuda Revolucionarnog suda u južnom gradu Širazu povezana je sa nizom hapšenja Baha'ija u Širazu između jula 2016. i decembra 2016. godine.

Nekoliko neutvrđenih problema u slučaju odugovlačilo je postupak na šest godina.

Pet muškaraca i šest žena osuđeno je na petogodišnje zatvorske kazne, a nakon što budu oslobođeni biće podvrgnuti raznim ograničenjima putovanja.

Osim toga, devet žena i šest muškaraca dobilo je dvogodišnje zatvorske kazne, kao i ograničenja putovanja nakon puštanja na slobodu.

Baha'i međunarodna zajednica je u više navrata odbacila optužbe, nazivajući ih potpuno "neutemeljenim" i potaknute isključivo zbog svojih vjerskih uvjerenja i aktivnosti.

Baha'i, kojih u Iranu ima oko 300.000 i koji imaju oko 5 miliona sljedbenika širom svijeta, kažu da se suočavaju sa sistematskim progonom u Iranu, gdje njihova vjera nije zvanično priznata u ustavu.

Vrhovni vođa Ali Khamenei je u nekoliko navrata nazvao Baha'i vjeru kultom, a u vjerskoj fetvi izdanoj 2018. zabranio je kontakt, uključujući poslovne odnose, sa sljedbenicima vjere.

Otkako je Islamska Republika Iran uspostavljena 1979. godine, stotine Baha'ija su uhapšene i zatvorene zbog svojih uvjerenja. Najmanje 200 je pogubljeno ili uhapšeno i za njih se više nije čulo.

Hiljadama drugih zabranjeno je visoko obrazovanje ili im je oduzeta imovina, dok vandali često skrnave bahajska groblja.

XS
SM
MD
LG