Dostupni linkovi

Iran opozvao svog ambasadora u Švedskoj


Pristalice organizacije Mudžahedin-e Khalq protestiraju ispred Okružnog suda u Stokholmu na suđenju Hamidu Nouriju u avgustu 2021.

Teheran je povukao svog ambasadora u Švedskoj na konsultacije u znak protesta zbog osude i doživotne robije izrečene Irancu zbog umiješanosti u masovna pogubljenja 1988. godine.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanani najavio je taj potez kasno 20. jula, sedmicu nakon što je švedski sud osudio bivšeg iranskog zatvorskog zvaničnika Hamida Nourija na doživotni zatvor za zločine počinjene tokom čistke disidenata prije više od tri decenije.

Prema izvještajima iranskih medija, Kanani je rekao da je Nourijeva kazna zasnovana na "neosnovanim, iskrivljenim i izmišljenim" optužbama i rekao da je iz tog razloga Teheran povukao svog ambasadora iz Stockholma na konsultacije.

Hamid Nouri
Hamid Nouri

Iransko Ministarstvo vanjskih poslova već je osudilo kaznu kao politički motiviranu i pozvalo otpravnika poslova švedske ambasade u Teheranu.

Nouri, 61, osuđen je za "teški zločin protiv međunarodnog prava" i "ubistvo" i osuđen na doživotni zatvor, navodi se u saopćenju okružnog suda u Štokholmu od 14. jula.

Nouri, koji je negirao optužbe, može se žaliti na presudu i kaznu. On je jedina osoba kojoj je do sada suđeno zbog umiješanosti u masovna pogubljenja 1988. godine.

Ubistva su bila usmjerena na članove organizacije Mudžahedin-e Khalq, političko-militantne organizacije koja se zalagala za svrgavanje iranskog klerikalnog režima.
Uz izvještavanje dpa

XS
SM
MD
LG