Dostupni linkovi

Iranska aktivistkinja Gholian uhapšena nekoliko sati nakon puštanja iz zatvora Evin


Sepideh Gholian, 28, jedna je od najistaknutijih aktivistkinja u Iranu. Puštena je prijevremeno 15. marta nakon što je četiri godine i sedam mjeseci bila iza rešetaka.
Sepideh Gholian, 28, jedna je od najistaknutijih aktivistkinja u Iranu. Puštena je prijevremeno 15. marta nakon što je četiri godine i sedam mjeseci bila iza rešetaka.

Iransku radničku aktivistkinju Sepideh Gholian ponovo su uhapsile snage sigurnosti samo nekoliko sati nakon što je puštena iz ozloglašenog zatvora Evin u Teheranu, gdje je služila skoro pet godina nakon što je bila prisiljena da prizna izdaju.

Prema izvještajima na društvenim mrežama, Gholian su zatvorile snage sigurnosti kasno 15. marta dok se vraćala u svoj rodni grad u Khuzestanu, između gradova Qom i Arak.

Nije bilo službenog komentara na izvještaje, koji su uslijedili nakon što je video snimak objavljen na društvenim mrežama pokazao njenu podršku protestima protiv zakona o obaveznom hidžabu uz povike: "Khamenei, tiraninu, zakopati ćemo te u zemlju."

Izvještaji na društvenim mrežama također sugeriraju da su snage sigurnosti pritvorile one koji su snimili hapšenje aktivistkinje Sepideh Gholian.

Gholian, 28, jedna je od najistaknutijih aktivistkinja u Iranu. Puštena je prijevremeno 15. marta nakon što je četiri godine i sedam mjeseci bila iza rešetaka.

"Oslobođena sam iz slučaja Seven Hills. Ovaj put sam izašla nadajući se slobodi Irana!" napisala je u objavi, na kojoj je prikazan snimak njenog izlaska iz zatvora.

Gholian je uhapšena zajedno sa više od deset aktivista, organizatora protesta i radnika tokom štrajka u fabrici šećera Haft Tappeh u novembru 2018. Dok je većina puštena na slobodu sljedećeg dana, ona je bila u zatvoru mjesec dana.

Njeno puštanje iz zatvora u Ahvazu u decembru 2018. bilo je kratkog vijeka jer je ponovo uhapšena u januaru 2019. nakon što je iranska državna televizija emitovala snimak u kojem je navodno prikazala njena priznanja da je učestvovala u navodnim naporima Zapada da se zbaci vlada.

Ona je odmah na društvenim mrežama odgovorila na te optužbe rekavši da je pretučena i prisiljena da lažno prizna.

Nemiri su uznemirili Iran od prošlog ljeta kao odgovor na pad životnog standarda, zaostale plate i nedostatak podrške osiguranja.

Zakon o radu u Iranu ne priznaje pravo radnika da osnivaju nezavisne sindikate.

Dodatno neslaganju, smrt 22-godišnje Mahse Amini u septembru dok je bila u policijskom pritvoru zbog navodnog nepropisnog nošenja marame udahnula je novi život demonstracijama, koje su zvaničnici širom zemlje od tada pokušavali da uguše oštrim mjerama.

Aktivistkinja novinske agencije HRANA saopštila je da je više od 500 ljudi ubijeno tokom nereda, uključujući 71 maloljetnika, dok snage sigurnosti pokušavaju ugušiti široko rasprostranjeno neslaganje.

Hiljade je uhapšeno u borbi, a pravosuđe je izreklo oštre kazne, uključujući smrtnu, demonstrantima.

XS
SM
MD
LG