Dostupni linkovi

SAD povukle poslednje borbene jedinice iz Iraka


Irak - povlačenje američke vojske
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:43 0:00
I poslednja borbena jedinica američke vojske u Iraku prešla je u četvrtak ujutro iračko-kuvajtsku granicu čime je okončano povlačenje američkih borbenih trupa iz ove zemlje, skoro dve nedelje pre roka, potvrdio je za AFP portparol američke vojske.

Ova vest usledila je samo dva dana pošto je najmanje 60 osoba poginulo i više od stotinu ranjeno samoubilačkom napadu na regrute u sedištu iračke vojske u Bagradu.

"Otišla je poslednja borbena brigada što znači da u Iraku nema više borbenih trupa", izjavio je potpukovnik Erik Blum.

Reč je o vojnicima Četvrte "Strajker" brigade iz sastava Druge pešadijske divizije koja je bila stacionirana u Abu Graibu, jednom od najopasnijih mesta u Iraku, 25 kilometara zapadno od Bagdada.

Neimenovani vojnik iz te brigade je u Kuvajtu u blizini granice sa Irakom, na pitanje novinara američke mreže NBC, kako se oseća po prelasku granice rekao:

"Drago mi je da smo uspeli da dođemo dovde. Još jedan korak i onda smo zapravo korak bliže kući.“

Većina vozila iz sastava Četvrte "Strajker" brigade je tokom nekoliko proteklih časova prešla u susedni Kuvajt, dok će preostalih nekoliko stotina pripadnika
Američki vojnik na prelasku iračko-kuvajtske granice, 18. avgust 2010
te jedinice, koji su ostali da bi dovršili administrativne i logističke poslove, do kraja dana iz Bagdada avionom napustiti Irak.

U Iraku će, do kraja iduće godine, ostati oko 50.000 američkih vojnika radi obezbeđenja stabilnosti Iraka i biće zaduženi za obuku, podršku i protivterorističke aktivnosti i delovaće isključivo u samoodbrani ili na izričit zahtev iračke vlade.

Povlačenje u okviru operacije "Posljednja patrola" otpočelo je tokom vikenda i njime se pre roka ispunjava obećanje koje je predsednik Barak Obama dao kada je stupio na dužnost da će američke oružane snage do kraja ovog meseca okončati sve borbene zadatke u Iraku.

Kada je Obama preuzeo funkciju predsednika u Iraku je bilo raspoređeno 144.000 američkih vojnika.

Američke trupe izvršile su invaziju Iraka u martu 2003. godine, pod izgovorom da režim tadašnjeg diktatora Sadama Huseina poseduje oružje za masovno uništenje.

Portparol Stejt departmenta je rekao da će SAD i ubuduće biti privržene obnovi Iraka te da će čuvati uspomenu na više od 4000 američkih vojnika koji su izgubili život u sukobima u toj zemlji.
XS
SM
MD
LG