Dostupni linkovi

Američki plan povlačenja ostaje


Predsjednik SAD Barack Obama i irački premijer Nuri al-Maliki na konferenciji za novinare u Bijeloj kući
Predsjednik SAD Barack Obama i irački premijer Nuri al-Maliki na konferenciji za novinare u Bijeloj kući

Nasilje u Iraku neće poremetiti plan povlačenja američkih snaga, izjavio je predsjednik SAD-a nakon sastanka s iračkim premijerom

Nasilje u Iraku neće poremetiti plan povlačenja američkih snaga do kraja 2011. godine, izjavio je predsjednik SAD-a Barack Obama nakon sastanka s iračkim premijerom Nurijem al-Malikijem. On je izrazio spremnost da odnose sa zvaničnim Bagdadom postupno pretvori u civilne.

Ideja o laganoj tranziciji s vojne na civilnu pomoć i vlast, ključan je za sigurnost i napredak, izjavio je Obama u Bijeloj kući, nakon što je s iračkim premijerom Malikijem razmotrio sva najvažnija pitanja međusobnih odnosa.

Nedavno smo načinili važan korak naprijed, prebacujući kontrolu u svim iračkim gradovima na iračke snage, kazao je američki predsjednik, dodavši da američki zapovjednici "iznimno pozitivno" izvještavaju o provođenju tranzicije.

Rekavši da će u Iraku biti još "teških dana", s napadima na iračke i američke snage i civile, Obama je ipak izrazio nadu da će se uskoro više raspravljati o većim stranim ulaganjima i o stabilnosti, nego o nasilju.

Bilježi se napredak sigurnosti


Premijer Maliki je rekao kako je na sastanku potvrđena duboka želja "SAD-a i Iraka za uspostavu strateškog prijateljstva", te za izgradnju "strateških odnosa na ekonomskom planu".

Ukazao je na napredak sigurnosti i stabilnost u Iraku, na "povratak snage Iračana i njihove vlade pod punom suverenošću", te poručio da su u krivu oni koji su govorili da će Irak završiti u haosu nakon povlačenja američkih snaga.

Barack Obama i Nuri al-Maliki
"Naše snage pokazale su da su spremne preuzeti brigu o sigurnosti, oni koji misle da iračke snage neće moći štititi mir i sigurnost, pogriješili su", rekao je Maliki. Izrazio je odlučnost za izgradnju Iraka kao pravne države, utemeljene na ustavu i federalizmu.

U oktobru konfrerencija o ulaganjima u Iraku


Irački je premijer za oktobar najavio održavanje velike konferencije o stranim ulaganjima u Iraku, na koju će biti pozvane firme koje su zainteresirane za poslovanje s Irakom. Ideju je svesrdno podržao i Barack Obama koji je ohrabren napretkom u Iraku.

„Budućnost ne pripada onima koji razaraju, već onima koji grade“
, poručio je američki predsjednik.

Ovo je prvi susret dvojice lidera otkako su američke snage 30. juna službeno predale iračkim snagama nadzor nad gradovima i naseljima, povukavši se u baze.

Sporazum o statusu snaga predviđa povlačenje svih američkih borbenih jedinica iz Iraka do augusta 2010, a potpuno povlačenje do kraja 2011. Trenutno je u Iraku oko 130.000 američkih vojnika, koji za ulazak u gradove trebaju odobrenje iračkih vlasti.

SAD vrši pritisak na Irak da riješi političke probleme kako bi se ojačala stabilnost zemlje, uključujući i zakon o podjeli prihoda od naftne industrije, s kojim vlada u Bagdadu, dominantno šiitska, već godinama oteže.
XS
SM
MD
LG