Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Svijet bio neznatno stabilniji u 2009.


Protest šiita u Iraku, najnestabilnijoj zemlji svijeta, 9. aprila 2010. godine
U prošloj je godini svijet bio neznatno nestabilniji, zaključak je upravo objavljenog istraživanja.

U stotinu četrdeset devet zemalja svijeta ispitivan je stepen kriminaliteta, mogućnost terorističkih udara i odnosi prema susjedima.

Irak, Afganistan i Pakistan i dalje vode na ljestvici najnemirnijih država, a Gruzija i Rusija su doživjele najveći pad u odnosu na protekli period.

Australijski Institut za ekonomiju i mir, čiji su stručnjaci i autori analize, ispitivali su više od dvadeset unutarnjih i vanjskih faktora koji utječu na stabilnost u nekoj zemlji. U 2009. godini je primjećeno pojačanje negativnih faktora unutar granica svake od država.

"Svijet je u posljednjih dvanaest mjeseci postao nestabilniji zato što se pogoršala unutarnja situacija. To uključuje prije ostalog povećanje broja ubistava, pogoršanje stepena korupcije, te ponegdje i političku nestabilnost. Sve je to dovelo do pogoršanja stabilnosti u svijetu," rekla je direktor Instituta Clyde McConaghy.

Međudržavni konflikti su takođe ostavili traga. Rusija je pala na 143. mjesto zato što je 2008. godine započela rat s Gruzijom. Iz istog razloga na ljestvici stabilnosti pala je i Gruzija.

"Gruzija je takođe pogođena – prije svega pojačanjem nasilnih demonstracija, velikom političkom nestabilnošću povećanjem ulaganja u vojne troškove, što je opet dovelo do smanjenja bruto društvenog proizvoda," rekao je Andrew Williamson iz Ekonomskog odjela Instituta za ekonomiju i mir.

Nimalo iznenađujuće, na posljednjem mjestu stabilnih država je Irak, i to četiri godine za redom, otkada se istraživanja i vrše. Iako je primjećen neznatni politički napredak, zemlja je još uvijek čvrsto u pandžama rata i terorista.

Stalni teroristički napadi, uočljiva raseljenost ljudi i zračni udari NATO-a drže Afganistan samo dva mjesta iznad Iraka, na 147.mjestu stabilnih zemalja u svijetu.

Pakistan je na 145., Kazahstan na 95., a SAD na 85. mjestu ove ljestvice.

Najstabilniji i najmirnija država svijeta je Novi Zeland. Slijede skandinavske države koje se još uvijek drže među deset najboljih.

Od država iz regiona Hrvatska je na 41. mjestu, BiH na 60. mjestu, a Srbija na 90.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

XS
SM
MD
LG