Dostupni linkovi

Biden: Američka vojna misija u Iraku bit će završena do kraja godine


Iračke snage sigurnosti osiguravaju mjesto samoubilačkog napada u Bagdadu u Iraku 21. januara 2021
Iračke snage sigurnosti osiguravaju mjesto samoubilačkog napada u Bagdadu u Iraku 21. januara 2021

Predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden rekao je 26. jula da će američka vojna misija u Iraku završiti do kraja 2021. iako će trupe nastaviti obučavati i savjetovati iračku vojsku.

Nakon povlačenja iz Afganistana, ovo je još jedan korak ka smanjivanju dva produžena vojna angažmana američke vojske koji su počeli nakon terorističkog napada 11. septembra 2001.

Biden nije rekao koliko će američkih trupa ostati u Iraku kad formalno bude završena vojna misija. Vojni analitičari kažu da smanjenje snaga možda neće biti značajno zbog nastavka misije savjetovanja i obuke.

Nakon sastanka predsjednika Joe Bidena sa premijerom Iraka Mustafom al-Kadimijem u Bijeloj kući Stade department je izdao zajedničko američko-iračko saopštenje u kojem se navodi kako će sigurnosni odnosi biti usmjereni na obuku, savjetovanje i razmjenu obavještajnih podataka dvije države.

Njegova izjava tokom posjete iračkog premijera Mustafe al-Kadhimija Washingtonu daje precizniji vremenski okvir za formalno povlačenje u njihovoj borbi protiv ekstremista takozvane Islamske države u Iraku.

Američki predsjednik Joe Biden na sastanku sa iračkim pemijerom Mustafom Al-Kadhimijem (lijevo) na sastanku u Bijeloj kući, 26. juli 2021.
Američki predsjednik Joe Biden na sastanku sa iračkim pemijerom Mustafom Al-Kadhimijem (lijevo) na sastanku u Bijeloj kući, 26. juli 2021.

Očekivalo se da će plan promjene fokusa sa američke vojne misije na savjetodavnu i misiju za obučavanje do kraja godine biti obrazložen u široj izjavi nakon razgovora Bidena i Kadhimija u Bijeloj kući 26. jula.

Biden je uoči tog sastanka izjavio da je "zajednička borba" protiv ekstremista Islamske države "ključna za stabilnost regije”.

Rekao je da će se protuteroristička suradnja s iračkom vladom "nastaviti čak i dok prelazimo na ovu novu fazu o kojoj ćemo razgovarati”.

Prisustvo američkih trupa u Iraku iznosilo je oko 2.500 od kraja 2020. godine kada je tadašnji predsjednik Donald Trump naredio smanjenje sa 3.000.

Biden nije rekao koliko će američkih trupa ostati u Iraku kad formalno bude završena vojna misija. Vojni analitičari kažu da smanjenje snaga možda neće biti značajno zbog kontinuirane misije savjetovanja i obuke.

Sjedinjene Države izjavile su u aprilu da će se 2.500 američkih vojnika koji se još uvijek nalaze u Iraku prebaciti na ulogu usmjerenu na obuku i savjetovanje, ali nisu rekli kada će se dogoditi tranzicija.

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki nije rekla koliko će od 2.500 američkih vojnika ostati u Iraku do kraja godine.

Američke snage napale su Irak prije 18 godina, 2003. kako bi uklonile Sadama Husseina sa vlasti, a kasnije su predvodile koaliciju u borbi protiv ekstremista 'Islamske države'.

U izjavi koju je izdala Bijela kuća navodi se da su se Biden i Kadhimi obvezali na kontinuirano sigurnosno partnerstvo "kako bi osigurali da se tzv. Islamska država nikada ponovo ne pojavi i omogućili zajednicama koje se oporavljaju od terora dostojanstvenu obnovu čak i kad Sjedinjene Države pređu na čisto savjetodavnu ulogu".

Iako ne obilježava značajnu promjenu na nivou oružanih snaga, simbolički odmak od Iraka još uvijek značajan za američkog predsjednika u odbrani svoje odluke o povlačenju iz Afganistana, Biden je više puta rekao da je vrijeme da se Sjedinjene Države usresrede na trenutne prijetnje, a ne one od prije 20 godina.

XS
SM
MD
LG