Dostupni linkovi

Irački premijer: Zauzimanje Mosula biće konačan udarac IDIL-u


Militanti takozvane Islamske države Iraka i Levanta (IDIL) biće proterani iz zemlje, poručio je irački premijer Hajder al Abadi dan nakon što su vladine snage preuzele kontrolu nad gradom Ramadi u iračkoj provniciji Anbar.

U televizijskom obraćanju Abadi je najavio zauzimanje Mosula, drugog po veličini grada u Iraku, ocenivši da će to zadati konačni udarac militantima.

Zauzimanje Ramadija pozdravila je američka administracija koja je ocenila da su militanti IDIL-a pretpreli žestok poraz. Mark Toner, portparol Stejt dipartmenta, upozorava da razbijene grupe militanata i dalje prete.

„Iračka zastava se ponovo vijori nad Ramadijem. To je značajan iskorak, ali na tom području još ima otpora koji iračke snage moraju da savladaju“, rekao je Toner.

Militanti su grad zauzeli u maju mesecu nakon teškog poraza iračke vojske.

"Poslednjih meseci obučavale su ih koalicione snage u borbi protiv militanata koje predvode Sjedinjene Države. Borbe za zauzimanje grada trajale su nedeljama", navodi Otman Al Ganemi, general poručnik iračke vojske u izjavi za BBC iz Ramadija i najavljuje nastavak operacija.

„Borba sa militantima IDIL-a nije veliki izazov. Ako zauzemo celu provinciju Anbar možemo krenuti ka Mosulu. Plan za to je napravljen, a naše snage snadbevamo oružjem“, kaže Ganemi.

Napredovanje iračke vojske iz vazduha potpomagale su SAD, Britanija i ostale članice koalicije.

Međutim, nakon ove pobede pred iračkim vlastima su mnogobrojni izazovi. Obezbediti mir u Ramadiju, sprečiti kontraudar militanata IDIL-a i omogućiti izbeglim građanima da se vrate u grad.

„Drugi deo ovog teškog procesa je stvaranje okruženja kako bi svi građani mogli da se vrate svojim domovima“, zaključuje Mark Toner iz Stejt dipartmenta.

Iračke vlasti još nisu saopštile bilans poginulih ili povređenih vojnika.

  • 16x9 Image

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. Pre toga pet godina proveo na Radiju B92.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG