Dostupni linkovi

Irački predsednik odbio da imenuje al Ejdanija za premijera


Protesti u Karbali nakon objave imena mandatara za sastav vlade
Protesti u Karbali nakon objave imena mandatara za sastav vlade

Irački predsednik Berham Saleh odbio je danas da za premijera imenuje izabranika parlamentarnog bloka koji uživa podršku Irana, koga su odbacili i antivladini demonstranti.

Predsednik Saleh rekao je u saopštenju da neće imenovati guvernera južne provincije Basre Asada al Ejdanija za novog premijera da bi se izbeglo "još veće prolivanja krvi i očuvao gradjanski mir".

Al Ejdanija je juče predložio parlamentarni blok Fatah, koji uključuje i vođe povezane sa paravojnim snagama koje podržava Iran. Čim je njegovo ime pomenuto odbili su ga irački demonstranti koji su izašli na ulice da osude to imenovanje preko megafona i da traže nezavisnog kandidata.

Predsednik Saleh je u saopštenju upućenom predsedniku parlamenta rekao da njegovo odbijanje da odredi al Eidanija za mandatara može da se vidi kao kršenje ustava i da on prema tome stavlja svoju ostavku na raspolaganje parlamentu. On nije formalno podneo ostavku već je ostavio parlamentu da odluči.

Ovaj potez ubacuje zemlju u dalju neizvesnost i produbljuje političku blokadu u jeku masovnih protesta koji su izbili 1. oktobra. Demonstranti traže svrgavanje cele iračke političke elite zbog korupcije i lošeg upravljanja.

Protesti, koji su koncentrisani u Bagdadu i na većinski šiitskom jugu zemlje, takodje su prerasli u pobunu protiv iranskog političkog i vojnog uticaja u zemlji.

Ubrzo po izdavanju saopštenja predsednik Saleh je napustio Bagdad i otišao u svoj rodni grad, Sulejmaniju, u poluautonomnoj iračkoj kurdskoj oblasti.

Demonstranti su se okupili na bagdadskom trgu Tahrir, da proslave Salehovu odluku.

Za sada se ne zna kako će parlament reagovati.

Jedan analitičar je rekao da je predsednik otputovao u Sulejmaniju da se skloni od pritiska.

Irački premijer Abdel Abdul-Mahdi podneo je ostavku krajem prošlog meseca pod pritiskom demonstranata koji su tražili njegovu smenu. Više od 450 ljudi ubijeno je od oktobra, veliki deo njih su demonstranti koje su ubili pripadnici bezbednosnih snaga.

XS
SM
MD
LG