Dostupni linkovi

Murdoch predstavio prve novine samo za iPad


iPad
iPad
Vlasnik News Corp. Rupert Murdoch predstavio je dnevne novine napravljene isključivo za iPad. Eksperimentalne novine nazvao je jednostavno The Daily, a već od srijede su dostupne u App Storeu.

Sedmična pretplata na The Daily iznosi 99 centi sedmično, odnosno 39,99 dolara za godinu dana, a korisnici će za taj novac dobiti interaktivne novine sa videoprilozima, mišljenjima, tračevima i rubrikama iz sporta i kulture.

The Daily, prve novine napravljene isključivo za iPad, Murdoch je predstavio u muzeju Guggenheim u New Yorku.

"Nova vremena zahtijevaju novo novinarstvo i nove servise napravljene i prilagođene novim uređajima. Naš je izazov uzeti najbolje od tradicionalnog novinarstva i spojiti ga sa savremenom tehnologijom"
, rekao je Murdoch na predstavljanju.

On je dodao kako je u porastu je broj dobro obrazovanih i sofisticiranih građana koji ne čitaju štampane novine i očekuju sadržaj prilagođen njihovim interesima.

"Naš je cilj informisati ljude, natjerati ih da misle, da se smiju te da učestvuju u današnjim izazovima", rekao je medijski moćnik.

Murdoch je u svoj novi medijski projekat uključio 100 novinara među kojima su neki od veterana američkog novinarstva.

The Daily je koštao 30 miliona dolara, a sedmični troškovi koštaju pola miliona dolara. Prema očekivanjima, najveći izbor prihoda u početnoj fazi bit će pretplate, a kasnije se očekuje učešće prihoda od reklama u visini od 50 posto.

U vlasništvu Murdocha su The Wall Street Journal, The Times i The Sunday Times, koji imaju pretplate na web-izdanja. The Daily se priključuje drugim novinama koje imaju aplikacije za iPad, uključujući Esquire, The New Yorker, Vanity Fair, Glamour, GQ i Wired.
XS
SM
MD
LG