Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Apple predstavio iPad


Višednevnim šuškanjima, pretpostavkama i nagađanima u medijima o tome što će nam novo donijeti Apple i Steve Jobs, došao je kraj.

Na konferenciji za novinare u San Franciscu, Jobs je predstavio iPad, uređaj koji je nešto između “pametnog" telefona, kao što je iPhone i BlackBerry, i laptopa.

Nazivajući ga “trećom kategorijom” elektronskih uređaja Jobs ističe da “će biti svestraniji i bolje će obavljati sve one funkcije koje imaju laptop i iPhone, inače zašto bi postojao?!”

iPad će ciljati na potrošače koji bi ga trebali koristiti za gledanje videa, slušanje muzike, čitanje knjiga i časopisa i naravno surfanje.

Apple je predstavio i elektronsku čitač iBookstore, čime su postali direktna konkurencija Amasonovom Kindleu.

“Amason je napravio sjajan posao sa Kindleom. U tome su pioniri, mi ćemo se oslanjati na njih i otići malo dalje”, objašnjava Stieve Jobs.

Što se tiče tehničkih karakteristika iPada, one su sljedeće: dodirni ekran 9.7 inča (dijagonalno), debljina 1.20 cm, težina 0.68 kg, mogućnost WiFi povezivanja kao i Bluetooth.

Kao opcija postoji 3G uz ekstra doplatu od 130 dolara, a moći će se birati izmeđ 16, 32 i 64 gigabajta.

“Život” baterije je 10 sati ili čak mjesec dana na "standby"-u.

Steve Jobs na prezentaciji iPada
U prodaji bi se trebao naći već od marta po cijeni od 499 dolara za 16 gigabajta do 599 i 699 dolara za verzije sa većim kapacitetom.
XS
SM
MD
LG