Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Inzko i formalno imenovan na funkciju u BiH


Valentin Inzko

Evropska unija je formalno imenovala austrijskog diplomatu Valenitna Inzka na mesto evropskog predstavnika u Bosni i Hercegovini, potvrdili su Radiju Slobodna Evropa izvori iz kabineta viskog predstavnika EU Javiera Solane.

Zvaničnici iz Solaninog kabineta podvlače da će zvanično saopštenje biti objavljeno tek 25. marta, kada će Savet za implementaciju mira zvanično imenovati austrijskog diplomatu na mesto visokog predstavnika u BiH.

Inzko se pojavio kao favorit Evropske unije nakon što je, tada najozbiljniji kandidat, britanski diplomata Emyr Jones Perry, objavio da se povlači iz procesa.

Sjedinjene Države su prvenstveno izrazile rezervu prema Inzku, međutim on je prošle nedelje proveo par dana u Washigntonu da bi se predstavnici administracije američkog predsednika Baracka Obame upoznali sa novim briselskim favoritom za mesto prvog čoveka međunarodne zajednice u BiH.

Pošto šef Kancelarije visokog predstavnika ima dvostruku poziciju i predstavlja i Evropsku uniju, za njegovo imenovanje je potrebna saglasnost i Washigntona, Moskve i Ankare, zemalja koje su članice Saveta za provedbu mira, ali ne i članice Evropske unije.

  • 16x9 Image

    Gjeraqina Tuhina

    Dopisnica Radija Slobodna Evropa (RSE) iz Brisela, počela je karijeru u nedeljniku "KOHA" koji se potom pretvorio u dnevni list "Koha Ditore" i smatra se najčitanijom novinom na Kosovu. Za RSE radila kao kosovska dopisnica od februara 1998. Bila je među retkim glasovima koji su se mogli čuti sa lica mesta u prvim danima NATO bombardovanja. Godine 2000. prelazi u Brisel i nastavlja sa izveštavanjem za RSE i radi kao briselska dopisnica za Radio-televiziju Kosova.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG