Dostupni linkovi

UO Vijeća za provedbu mira upozorava vlasti RS


Sjedište OHR-a u Sarajevu, Foto: Midhat Poturović
Ambasadori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) smatraju da zaključci Vlade Republike Srpske (RS) sa jučerašnje sjednice ozbiljno osporavaju neke aspekte Dejtonskog mirovnog sporazuma, zbog čega su pozvali Vladu i Narodnu skupštinu RS da ponovo razmisle o pravcu u kojem idu na sjednici planiranoj za 30. septembra, saopštio je Ured visokog predstavnika u BiH (OHR).

Ambasadori smatraju direktnim osporavanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma činjenicu da je Vlada RS odbacila autoritet visokog predstavnika i dala nalog Službenom listu RS-a da ne objavljuje Odluku visokog predstavnika od 18. septembra 2009. godine.

Oni su, također, potvrdili da bi ovakvo osporavanje Dejtonskog sporazuma ugrozilo kredibilitet BiH kao potencijalne članice EU i NATO-a.

Ambasadori Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Velike Britanije, SAD, Švedske kao predsjedavajuće Evropskom unijom (EU), Evropske komisije (EC) i Turske danas su konstatirali da bi mogući koraci unatrag u političkim odnosima i osporavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma samo naštetili interesima građana RS-a i BiH, te su jasno istakli da postupci Vlade ovog entiteta prijete da odlože ispunjenje pet ciljeva i dva uvjeta neophodnih za tranziciju.

Prošle sedmice ambasadori su dali punu podršku visokom predstavniku da poduzme mjere kojima se održava kontinuitet poslovanja Elektroprijenosa BiH.

"Zaključci Vlade RS jasan su pokušaj da se oslabi jedno važno preduzeće na državnom nivou, utemeljeno u skladu sa Ustavom BiH. Ovo je, takođe, značajno nazadovanje u ispunjenju prioritetnih zadataka koji su neophodni za članstvo u EU", kaže se u saopštenju.

Također, danas su primili k znanju da je supervizor za Brčko odlučan u stavu da odbijanje autoriteta supervizora od RS-a i odbijanje objavljivanja odluke koju je donio visoki predstavnik s ciljem dovršetka provedbe Konačne odluke za Brčko predstavlja čin ozbiljnog nepoštivanja koji mora biti korigiran prije nego što okončanje međunarodne supervizije bude privedeno kraju.

Vlasti RS odbile su provesti odluke kojim je visoki predstavnik u utorak nametnuo izmjene zakona o osnivanju kompanije za prenos električne energije u BiH, zatim, o prenosu, regulatoru i operatoru sistema električne energije, kao i izmjene Zakona o električnoj energiji RS.

Pročitajte više o ovoj temi:
Vlasti RS: Inzkova odluka korak ka podjeli BiH
Zvaničnici RS odbili ispoštovati Inzkove odluke

Inzko: Očekujem povlačenje zaključaka
Vlada RS odbija zakone, Inzko izdao oštro upozorenje
XS
SM
MD
LG