Dostupni linkovi

Inzko dostavio popis državne imovine


OHR
OHR

Ekspertni tim Ureda viskog predstavnika u popis državne imovine uvrstio je tačno 1.000 takozvanih jedinica.

Popisana je sva imovina po definiciji koju je usvojilo Vijeće minstara BiH, a nakon što je potpisan Sporazum o sukcesiji pokretne i nepokretne imovine bivše Jugoslavije 2004. godine.

Visoki predstavnik Valentin Inzko pohvalio je rad tima OHR-a što je završio posao koji je bezuspješno nekoliko godina radila bh. komisija za popis državne imovine. OHR neće određivati ko će biti vlasnik te imovine:

Valentin Inzko

„To će se ipak morati političari dogovarati. Mi smo zaista samo radili taj tehnički spisak, inventar državne imovine.“

Popis državne imovine mogao je biti urađen i ranije, ali je tek u novembru dobijen pristup informacijama, odnosno katastrima u Republici Srpskoj. U popis državne imovine ulazi i znatan broj jedinica vojne imovine, među kojima je veliki broj kasarni.

Popis imovine predstavlja i jedan od prioriteta za transformaciju Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice u Ured specijalnog predstavnika Evropske unije.

Rezultate popisa imovine Inzko je trebalo da predstavi još krajem prošle nedjelje, ali je tadašnju konferenciju za novinare visoki predstavnik odložio iz zdravstvenih razloga.

Inzko je u avgustu donio odluku da tim OHR-a izvrši tehnički popis državne imovine u BiH kojim će biti obuhvaćene nekretnine nad kojima je bivša socijalistička BiH 31. decembra 1991. godine imala pravo raspolaganja, te imovina koju je BiH dobila sukcesijom.

OHR se prihvatio popisa imovine, nakon što Radna grupa za popis imovine koju je Vijeće ministara BiH osnovalo prije šest mjeseci nije nikad ni počela s radom.

Više o ovoj temi možete pročitati u tekstu RSE - Incko bolestan, odgođeno objavljivanje popisa državne imovine

XS
SM
MD
LG