Dostupni linkovi

Incko: Zatvaranje OHR-a moguće u januaru


Valentin Inzko
Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nada se da će OHR biti zatvoren u februaru naredne godine, ali je istovremeno bio skeptičan po ovom pitanju.

"Iskustvo međutim pokazuje da je to u više navrata pokušavano. Već tri ili četiri moja prethodnika su rekla da su posljednji visoki predstavnici", rekao je Incko za austrijski dnevnik "Standard".

Incko smatra da će specijalni predstavnik EU morati da zadrži specijalna ovlašćenja, jer, kako je naveo, Dejtonski sporazum mora dalje da se interpretira.

"Jedna mogućnost je da kancelarija specijalnog predstavnika EU dobije pravo da pokrene jedan mehanizam, tako da jedan arbitražni sud donese obavezujuću odluku. Za Brčko disktrit već postoji takav mehanizam. Moramo da dođemo sa dejtonske na briselsku logiku. Međutim, između toga je 5.000 kilometara", rekao je Incko.

On je izrazio nadu da će do vizne liberalizacije za BiH doći 1. jula naredne godine.

"Razlika od šest mjeseci između vizne liberalizacije u Makedoniji i Srbiji i BiH bila bi nekako podnošljiva, ali razlika od godine dana bi bila katastrofa za psihologiju ljudi", rekao je Incko.

U decembru odluka o nastavku butmirskog procesa


Incko je naveo da butmirski razgovori nisu propali i da će pregovarački tim početkom decembra odlučiti na koji način će ovaj proces biti nastavljen.

"Postoji jedna izreka - 'Zrno po zrno pogača i kamen po kamen palača'. Tako i pri ustavnoj reformi gradimo dalje. U BiH neće biti nikakvog velikog praska, već malih napredaka. Međutim, neće biti lako", rekao je Incko.

Govoreći o entitetskom pravu veta, Incko je rekao da je u ustavnoj reformi bila sporna jedna tačka, takozvana "evropska klauzula".

"Nadam se da se ovom klauzulom može ograničiti taj entitetski veto. Srbi, naravno, neće nikada biti za to. Međutim, prema mom mišljenju, ne bi ništa izgubili ukoliko za NATO ili EU pitanja, tehnička pitanja ne upotrebe entitetski veto", rekao je Incko, istakavši da je za zaštitu entiteta, ali i protiv zloupotrebe entitetskog veta.

Govoreći o premijeru Republike Srpske /RS/ Miloradu Dodiku i podršci iz Beograda, Incko je rekao da je predsjednik Srbije Boris Tadić uvijek imao korektne izjave po pitanju teritorijalnog integriteta BiH.

"Istovremeno Srbija snažno podržava premijera RS i samu RS. Specijalni odnosi entiteta sa susjednim državama su, međutim, predviđeni Dejtonskim sporazumom", rekao je Incko.

Govoreći o problemima oko izbora gradonačelnika Mostara, Incko je najavio da će početkom decembra pokrenuti novi mehanizam koji će definitivno omogućiti izbor mostarskog gradonačelnika.

"Pobrinuću se za to da tada budu svi prisutni", poručio je Incko.

Pogledajte komentare (9)

Ovaj forum je zaključen

Pogledajte

Skup desničara i kontraskup levičara zbog migranata u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:00 0:00
XS
SM
MD
LG