Dostupni linkovi

"Dvostruke konfuzije" uzrok poteškoća u BiH


Valentin Incko, Foto: MIdhat Poturović
Valentin Incko, Foto: MIdhat Poturović
Napredak u BiH blokiran je zbog neriješene političke debate, rekao je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, obraćajući se na sjednici Savjeta bezbjednosti UN, gdje je prezentovao polugodišnji izvještaj OHR-a od 1. maja do 31. oktobra ove godine.

"Međunarodna zajednica intenzivno sarađuje sa svojim partnerima u BiH kako bi riješili ovu debatu", rekao je Incko.

Visoki predstavnik je istakao da će, kada to bude učinjeno "biti moguć brz napredak ka krajnjem zajedničkom cilju: suverenoj, prosperitetnoj i demokratskoj BiH, potpuno integrisanoj u evroatlantske strukture".

Incko je pred SB UN rekao da su "dvostruke konfuzije" uzrok trenutnih poteškoća.

"U Republici Srpskoj (RS) postoji konfuzija oko prirode entiteta i prirode države, a u oba entiteta postoji konfuzija u pogledu pravog političkog fokusa", kazao je Incko i naveo da rukovodstvo RS nije shvatilo da državni i entitetski organi imaju odvojene i posebno definisane mandate i da i jedni i drugi moraju raditi svoj posao bez međusobnog uplitanja, saopšteno je iz OHR-a.

"Uporne opstrukcije koje dolaze od nekih političara iz reda srpskog naroda doprinijele su odgađanju provođenja ključnih reformi, uključujući i one koje bi osigurale ukidanje viznog režima za građane BiH", dodao visoki predstavnik.

Incko je naveo da je RS stvorila problem na državnom nivou, a onda kritikovala državu zbog postojanja problema, te "da se maloj grupi zbunjenih pojedinaca ne može dozvoliti da ignorišu nade i zajedničke napore miliona građana BiH".

Incko je ocijenio butmirsku inicijativu EU i SAD odlučnim pokušajem da se krene s mrtve tačke i direktno uhvati u koštac sa rješavanjem političkog problema sa kojim se BiH trenutno suočava.

"Zadatak sa kojim se politčki lideri BiH odmah moraju suočiti, uz međunarodnu pomoć, jeste ispunjavanje ciljeva u oblasti vladavine prava i ekonomskih reformi, rješavanje pitanja državne i vojne imovine, osiguranje kontinuiranog povratka izbjeglica i, gdje je to potrebno, eliminisanje političke opstrukcije u ispunjavanju ovih dejtonskih ciljeva",
istakao je Incko.

ŠPIRIĆ: POTREBAN OPTIMIZAM

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić istakao je danas u Njujorku govoreći o izvještaju visokog predstavnika da on ne ostavlja puno prostora za optimizam.

"Plašim se da su i međunarodni predstavnici u BiH upali u istu zamku u kojoj se jedan dio lidera nalazi već godinama, a to je traženje krivca, a ne rješenja. Opet ću ponoviti ono što sam već više puta rekao - u BiH nema ni apsolutno krivih ni isključivo nevinih i molim vas da to imate u vidu prilikom razmatranja bilo kakvih izvještaja o BiH, a Inckov izvještaj bi za vještog analitičara mogao mnogo više reći o OHR-u i odnosima unutar njega, nego o stanju u BiH",
rekao je Špirić.

Nikola Špirić
On je podsjetio da je u više navrata, obraćajući se Savjetu bezbjednosti UN, naglašavao da Republika Srpska /RS/ može biti motor razvoja, a ne opasnost po BiH, te da se iz izvještaja visokog predstavnika u BiH naziru konture ovog drugog.

"Nisam u ovom izvještaju mogao da pronađem niti jednu pozitivnu stvar u vezi sa RS i njenim institucijama, iako je opšte poznato i priznato da je RS funkcionalniji i efikasniji dio BiH. Navijački ton u izvještaju, u kojem se ocjene o RS nazivaju opstrukcijama, a ocjene o Federaciji BiH /FBiH/ poteškoćama, objektivnog posmatrača ne mogu ostaviti ravnodušnim", naglasio je Špirić.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH je pozvao Savjet bezbjednosti UN da ohrabri vlasti BiH da kroz dijalog traže najbolje moguće rješenje, a visokog predstavnika u BiH da bude snažan podsticaj tom dijalogu.

"BiH je na prekretnici, a za dalje pozitivne korake i napredak potrebno je mnogo manje površnosti i mnogo više iskrenosti kako domaćih aktera tako i međunarodne zajednice. Takođe je potreban novi optimizam do kojeg možemo doći samo kroz unutrašnji dijalog koji će obezbijediti dalje kretanje na evro-atlantskom putu",
zaključio je Špirić.
XS
SM
MD
LG