Dostupni linkovi

Obustaviti podjelu novca od sukcesije


Valentin Inzko, Foto:Midhat Poturovic

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko preporučio je bh. entitetima da obustave raspodjelu novca od sukcesije imovine bivše Jugoslavije. Osnovni motiv, kako navodi Incko je, što su iz podjele ukupnog iznosa od 170 miliona konvertibilnih maraka izostavljeni država i Brčko Distrikt. Međutim, većina novca je već podijeljena, a obustavljanje procesa se odnosi na mali iznos preostalog novca od sukcesije.

Savjet ministara BiH privremeno je obustavio raspodjelu oko 18 miliona maraka sredstava dobijenih iz sukcesije - prenijeli su bh. mediji pozivajući se na izvore u državnom Ministarstvu finansija. Istovremeno, preporuka visokog predstavnika za BiH Valentina Incka o zaustavljanju raspodjele sredstava od sukcesije ovih dana predmet je različitih interpretacija. Dok su se u Republici Srpskoj već čuli stavovi kako je Incko ovim potezom iskoristio bonska ovlaštenja, u Kancelariji visokog predstavnika negiraju takve tvrdnje. Portparol OHR-a Ljiljana Radetić pojašnjava da nije u pitanju odluka, već preporuka Savjetu ministara BiH:

„On je samo podsjetio Savjet ministara na njihovu odluku o načinu raspodjele sredstava iz sukcesije iz 2002. godine i na činjenicu da država ne može biti isključena. Visoki predstavnik je, također, istakao da i građani Brčkog plaćaju poreze da da stoga i oni imaju pravo na beneficije koje dolaze kroz sredstva iz sukcesije.“

Anto Domazet, Foto:Midhat Poturovic
Šta sadrži pomenuta odluka Savjeta ministara, pitali smo bivšeg ministra trezora BiH u dva saziva, dr. Antu Domazeta. Zakonom koji je donesen u maju 2002. g. predviđeno je da najveći dio sredstava od sukcesije - oko 100 miliona KM - bude dodijeljeno kao potpora demobilisanim borcima entitetskih vojski, kaže Domazet. Bivši ministar državnog trezora objašnjava da je jedna od stavki bila i izmirenje obaveza prema međunarodnim asocijacijama:

„Ja moram podsjetiti da je u tom zakonu 2002. godine bilo usaglašeno učešće entiteta i učešće države. Najveći dio sredstava se odnosio na dva entiteta, ali je i dio sredstava koji je bio potreban za izmirenje obaveza države bio, također, uključen. I to je koncenzusom prihvaćeno.“

Entitetski ministri finansija, ipak, nisu zadovoljni odlukom Savjeta ministara, a ni miješanjam OHR-a u cijelu priču. Federalni ministar finansija Vjekoslav Bevanda nije želio komentarisati potez visokog predstavnika i Savjeta ministara, ali je za medije rekao da blokada sredstava za FBiH snažno ruši koncept vraćanja dugova iz prošle godine jer je počelo plaćanje prioriteta. Portparol Ministarstva Amela Mulavdić:

Aleksandar Džombić
„Federalni ministar finansija gospodin Vjekoslav Bevanda očekuje da se ispoštuje stav Nacionalnog fiskalnog vijeća, dakle ono što su potpisali on očekuje da će se i ispoštovati.“

Ministar finansija RS Aleksandar Džombić ocijenio je bespotrebnim da se sredstva od sukcesije zaustave na nivou BiH, zato što se, kako kaže, kontinuirano zahtijeva budžet zajedničkih institucija koji je predimenzioniran. Inckovu intervenciju Džombić je nazvao nepotrebnim miješanjem visokog predstavnika u dogovore Fiskalnog vijeća BiH. “Na fiskalnom vijeću smo jednoglasno konsenzusom donijeli odluku o privremenoj raspodjeli sredstava od sukcesije, koju će potvrditi Parlament BiH, i trebalo je ići u njenu realizaciju”, naglasio je Džombić:

„Mislim da je Savjet ministara trebao da izvrši ovu odluku i da predsjedavajući Savjeta ministara ima problem sa svojim ministarstvom finansija što do sada nije već izvršilo ovu odluku - i nije trebalo čekati uopšte da se OHR umiješa u ovo.“

Iz državnog Ministarstva finansija danas nismo mogli dobiti nikakav stav, a mediji su javili da se očekuje da Fiskalno vijeće BiH donese novu odluku o raspodjeli sredstava od sukcesije.
XS
SM
MD
LG