Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Incko: Do ukidanja viza još 27 zadataka


Inzko na tribini Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, Foto: Midhat Poturović

Na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu visoki predstavnik u BiH Valentin Incko danas je održao čas. Govorio je studentima, a prije toga odgovorao je novinarima na najaktuelnija pitanja.

Visoki predstavnik Valentin Inzko kazao je da je o slučaju Glavaš razgovarao u Zagrebu sa predsjednikom Hrvatske Stjepanom Mesićem i premijerom Ivom Sanaderom. Pričalo se baš o zloupotrebama dvojnog državljanstva, izjavio je Inzko uoči obraćanja studentima Fakulteta politčkih nauka u Sarajevu:

Foto: Midhat Poturović
„Mislim da se tu već planiraju neka rješenja, pošto je bilo zloupotreba u oba smjera, a to nije dobro da se dešava. U Evropi ima drugih načina rješenja, recimo austrijska policija može da ide u Njemačku i da tamo hapsi ili zatvara neke ljude, i obrnuto, njemačka policija može da prati nekog u Austriji. Postoje međusobni dogovori o izručenju takvih lica. Mislim da bi bio jedan korak dalje u smjeru Evrope da se ne zloupotrebljavaju ta državljanstva, pogotovo da se ne zloupotrebljavaju ad hoc, kad je prilika. Kad neko ima dvojno državljanstvo godinama, to je druga stvar, ali tu se zaista desilo nešto ad hoc i ja nemam zaista nikakvog razumijevanja za takve postupke.“

Visoki predstavnik takođe je potvrdio da je jutros u njegovom Uredu razmatran problem loših odnosa u Ministarstvu sigurnosti BiH. U pitanju je naime sukob između ministra sigurnosti, Tarika Sadovića, i direktora službe za strance, Dragana Mektića, povodom hapšenja osoba afroazijskog porijekla koji nelegalno borave u BiH, zapravo optužbi da Sadović ometa rad sigurnosnih službi:

Foto: Midhat Poturović
„To smo jutros razmatrali na našem sastanku u Uredu, ali o tom pitanju još nismo zauzeli stav.“

Valentin Inzko osvrnuo se i na vijest da Bosna i Hercegovina neće dobiti preporuke Evropske komisije za ukidanje viznog režima. Naime, mediji prenose da će u svom izvještaju Evropska komisija 18. maja navesti da BiH nije ispunila zadatke Evropske unije, niti je usvojila neophodne zakone.

Foto: Midhat Poturović
„Evropska zajednica dala je 174 zadatka Bosni i Hercegovini, kao i drugima, Srbiji, Makedoniji itd. Od ova 174 zadatka 27 nije ispunjeno, ili ako okrenemo – ispunjeno je 147 zadataka. Znači, treba ispuniti još 27 zadataka, kao što su biometrijski pasoši, kontrola granice itd. Kad bude to ispunjeno, onda će doći do liberalizacije viza, ali ja mislim da je vremena jako malo i to treba ispuniti po nekom ubrzanom postupku, da ne bi Srbija ili Makedonija, možda čak Albanija, bile brže od Bosne i Hercegovine, pošto mi znamo što bi to značilo. Neki bi možda otišli u susjedne zemlje i dobili tamo pasoše. Zato ja zaista apeliram na sve koji su odgovorni da se po ubrzanom postupku primjene sve mjere u korist građana da bi došlo što brže do liberalizacije viza za građane BiH."

Visoki predstavnik Valentin Inzko u predavanju studentima Fakulteta političkih nauka u Sarajevu posvećenom evropskim perspektivama Bosne i Hercegovine, kazao je da će za neuspjehe neko morati plaćati kaznu. Kada je BiH u pitanju, ocijenio je visoki predstavnik, tu kaznu plaćaju bh. građani.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG