Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pozitivna mišljenja o Inzku


Valentin Inzko

Dok se očekuje da, nakon konsultacije, Vijeće za implementaciju mira imenuje austrijskog kandidata EU na mjesto visokog predstavnika u BiH i specijalnog izaslanika Unije, Valentina Inzka, njegov dolazak u BiH mnogi očekuju sa pozitivnim emocijama.

Kao bivši ambasador u BiH, Inzko je ostao zapamćen kao komunikativan, spreman na saradnju, ali i dobar poznavalac prilika i odnosa u zemlji. I sam Inzko ne krije da priželjkuje mjesto u BiH, uz koju ga vežu i prijatelji.

Kandidat EU za specijalnog izaslanika i visokog predstavnika u BiH, Austrijanac Valentin Inzko već ima spremnu listu prioriteta ukoliko Vijeće za implementaciju mira potvrdi njegovo imenovanje. O njima, kaže, nije korektno pričati dok odluka ne padne, ali za Radio Slobodna Evropa otkriva kako mu je jako važan odnos sa domaćim vlastima:

„Ljudski faktor je uvijek važan, ta hemija kako čovjek radi sa drugima i međusobno poštovanje i da su principi jasni. Ali zaista je preuranjeno o tome pričati dok nije pala odluka.“

Inzko, koji je u BiH od 1996. do 1999. godine obavljao funkciju austrijskog ambasadora, ne krije zadovoljstvo zbog mogućeg ponovnog dolaska:

„Meni bi bilo drago da dođem u Bosnu pošto imam tamo mnogo prijatelja i ta prijateljstva još traju, već godinama mi si čestitamo za praznike itd. - i to bi bilo nešto divno, ali ja mislim da je još zaista preuranjeno da se o tome priča dok nije pala odluka u PIC-u.“

On izuzetno dobro poznaje prilike na Balkanu, posebno kada je riječ o BiH. I mislim da je krajnje dobronaklon i dobronamjeran, da zna svoj posao.

Bivši član Predsjedništva BiH Živko Radišić Inzka poznaje upravo iz vremena njegove ambasadorske funkcije. Sjeća ga se kao susretljivog, spremnog na saradnju i komunikativnog. O tome kako bi se snašao u ulozi visokog predstavnika, Radišić kaže:

„On izuzetno dobro poznaje prilike na Balkanu, posebno kada je riječ o BiH. I mislim da je krajnje dobronaklon i dobronamjeran, da zna svoj posao. Ubijeđen sam da će, ukoliko mu bude povjerena dužnost visokog predstavnika, to obavljati na opšte zadovoljstvo svih naroda, odnosno građana BiH i da on može dati snažan podsticaj sveukupnim procesima.“

Halid Genjac, koji je je u vrijeme Inzkovog boravka u BiH obavljao visoke funkcije u državnom Parlamentu, poznaje ga kao vrsnog diplomatu. Smatra da je kao takav sposoban pronaći rješenja koja su najbolja za BiH, ali i upozorava:

„Gospodin Inzko sam neće moći ništa uraditi. Međutim, koliko bude postojalo prepoznavanje prioriteta od strane međunarodne zajednice i ukoliko bude postojala istinska podrška, jedinstven pristup i konzistentna podrška međunarodne zajednice gospodinu Inzku, mislim da u tom slučaju bi mogao napraviti pomak. Očekujem i mislim da ima osnova da Vijeće za implementaciju mira razaznaje u kakvim prilikama je BiH i šta je hitno i potrebno da se uradi.“


Bez sumnje radi se o osobi koja vrlo dobro poznaje stanje u BiH, naš mentalitet, poznaje naš jezik, ima osobno iskustvo i dosta znanja o stanju u BiH.
Valentin Inzko je Bosnu i Hercegovinu upoznao u jednom od njenih najtežih perioda, pa je njegov sud o prilikama iz prve ruke, što je jako značajno, kaže Krešimir Zubak, bivši član Predsjedništva BiH koji je u ovoj instituciji bio kad je Inzko došao u zemlju:

„Imao sam s njim brojne kontake i bez sumnje radi se o osobi koja vrlo dobro poznaje stanje u BiH, naš mentalitet, poznaje naš jezik, ima osobno iskustvo i dosta znanja o stanju u BiH - dakle, ne dolazi sa predodžbama o BiH stvorenim na temelju nekih obavještajnih informacija ili informacija diplomatskih službi, kao što je bio slučaj s nekim drugim predstavnicima međunarodne zajednice, pa i visokim predstavnicima.“

No, za razliku od, naprimjer, Padddya Eshdowna koji je svoje ovlasti koristio prečesto i ponekad bez naročite potrebe, zbog čega su ga neki prozvali maharadžom od Bosne i Hercegovine, Inzko bi, vjeruje Zubak, trebao naći sredinu:

„Druga krajnost jeste gospodin Lajčak, pa čak i Schwarz-Schilling koji su zauzeli drugačiju metodu rada da prepuste domaćim institucijama da one donose sve bitne odluke, da oni tu budu kao oni koji samo podstiču na dogovor, a koji u samom dogovoru nisu sudjelovali, a mislim da je i jedna i druga praksa pogrešna – nije dala rezultate. Povremeno bi visoki predstavnik trebalo da iskoristi svoja ovlaštenja, posebno kad se radi o suštinskim, bitnim pitanjima, a isto tako da podstiče domaće političare da oni u institucijama sustava otvore procese dogovaranja i donošenja odluka za BiH.“

Izuzev političke uloge Inzko bi mogao imati i ulogu kakvu dosadašnji visoki predstavnici nisu - onu u oblasti unapređenja ekonomske saradnje, vjeruje Radišić:

„Pošto sam i sam dugo radio u privredi i poznajem te procese, stekao sam utisak da je izuzetno motivisan za ukupan privredni i ekonomski razvoj i za saradnju na tom planu, pa vjerujem da će i kroz ovu funkciju dati svoj doprinos.“

Još uvijek traju konsultacije sa zemljama članicama Vijeća za implementaciju mira, a konačna odluka bi, kako se najavljuje, trebala biti donesena u narednih dan ili dva. Za to vrijeme Inzko obavlja funkciju austrijskog ambasadora u Republici Sloveniji.

  • 16x9 Image

    Dženana Halimović

    U novinarstvu je od 1998. godine, a prve novinarske korake počinje u listu Oslobođenje. Bavi se istraživačkim novinarstvom, temama ratnog zločina, organizovanog kriminala i korupcije. Dobitnica nagrada "Global Human Rights Award" i Unije novinara BiH 2003.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG