Dostupni linkovi

Inzko u Banjaluci: 2012. bila godina stagnacije BiH


Valentin Inzko
Valentin Inzko
U okviru svoje posjete Banjaluci visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko sastao se u ponedjeljak sa liderom Demokratske partije Draganom Čavićem i sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom.

Visoki predstavnik izrazio je nakon sastanka sa Čavićem uvjerenje da će bh. političari konačno riješiti pitanje vojne imovine.

„Ja, kao i veliki broj ambasadora, mislim da 2012. godina nije bila prelomna za BiH i da je možemo ocijeniti kao godinu stagnacije“, kazao je u obraćanju novinarima visoki predstavnik Valentin Inzko.

„I nadamo se da će sljedeća, 2013. godina biti bolja. I, naravno, bilo bi važno da bude bolja pošto će 2014. biti izborna godina, a u izbornim godinama ne radi se puno“, ističe on.

Visoki predstavnik izrazio je uvjerenje da će bh. političari konačno riješiti pitanje vojne imovine.

„Ja mislim da je tehnički uglavnom sve riješeno - 80, 90 posto, možda čak i više, ali treba malo više političke volje da bi se to do kraja izdefinisalo. Ali, naravno, ako vežeš taj problem za neke druge probleme, onda je to mnogo teže“, napomenuo je on.

Predsjednik Demokratske partije Dragan Čavić rekao je da je visokom predstavniku prenio svoj skepticizam u vezi sa spremnošću aktuelne političke većina na državnom nivou u smislu puta BiH ka Evropskoj uniji.

„Posebno kad je u pitanju ispunjavanje obaveze Sejdić - Finci, koja očigledno neće ići lako sadašnjim sagovornicima. To je bila osnova. I, naravno, izložio sam svoju zabrinutost generalnom ekonomskom i socijalnom sitaucijom u ovoj godini, a pogotovu u 2013., za koju ja smatram da će biti mnogo teža nego 2012. godina“, rekao je Čavić.

Uoči sastanka sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom, Inzko se osvrnuo na njegove izjave o potrebi okončanja mandata OHR-a.

„Ja ću njemu zahvaliti jer mi on produžava boravak u BiH. Uvijek kada ja budem kritikovan, uvijek kada neko traži treći entitet ili nešto slično, međunarodna zajednica produži mandat visokom predstavniku“, rekao je on.

Ekonomija i Sejdić-Finci

Inače, visoki predstavik i predsjednik RS u kasnim poslijepodnevnim satima razgovarali su o poboljšanju političkih i ekonomskih odnosa unutar BiH.

Inzko je istakao kako se, pored krupnih političkih pitanja, posebno ističe ekonomska situacija, te da se posebna pažnja mora posvetiti podizanju standarda građana.

„I u tom smislu ja bih želio zaista da 2013. godina bude prelomna godina, da dođe do ubrzanog starta na više područja, kako bi onda i građani osjećali korist tih koraka. U tom smislu sam ja i rekao da bih želio da dođe do pozitivne kompeticije između RS i FBiH i da se na taj način širi ono što je pozitivno i konstruktivno“, istakao je Inzko.

Dodik je najavio da će u narednim sedmicama dominatna aktivnost Savjeta ministara i Parlamenta BiH biti u vezi sa ispunjavanjem dogovora partija šestorke, koji je postignut na bazi sporazuma SNSD-a i SDP-a BiH, te da se u tom smislu određeni zakoni već i nalaze pred državnim ministrima.

Dodik je istakao i spremnost da se poštuje dogovor šestorke iz marta ove godine u vezi sa pitanjem imovine, koji predviđa da perspektivna vojna imovina, utvrđena odlukama Predsjednuštva BiH, bude knjižena u vlasništvo državnih organa odbrane, a ostala, neperspektivna vojna imovina da se knjiži tako da Savjet ministara u roku od 60 dana donese odluku koja imovina neperspektivna je potrebna za druge organe BiH, i na bazi toga bi se knjižila na te organe.

Inzko uručuje donaciju za obnovu Ferhat-pašine džamije
Inzko uručuje donaciju za obnovu Ferhat-pašine džamije
Dodik je dodao i da Republika Srpska ide sa svojim stavom o provođenju odluke Suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju Sejdić - Finci.

“Čekamo da se druge stvari poravnaju i da u Parlamentu BiH glasamo na bazi sporazuma koje će potpisati entiteti, jer je samo na taj način moguće mijenjati Dejtonski sporazum, a to je prethodnim dogovorom strana, a strane su entiteti, kao što je napisano u Dejtonskom sporazumu i dejtonskom ustavu", istakao je Dodik.

Entitetski predsjednik je izjavio i da u BiH postoje sve važne konture za postizanje dogovora o uspostavljanju mehanizma koordinacije na putu ka EU, te napomenuo da primarno pitanje ostaje ispunjavanje uslova iz Mape puta, čemu će u narednom periodu biti posvećena pažnja.

Visoki predstavnik Valentin Inzko u ponedjeljak je posjetio i Rijaset islamske zajednice u Banjaluci, te je u razgovoru sa banjalučkim muftijom Edhemom Čamdžićem pozvao na međureligijsku suradnju, toleraciju i pomirenje.

Inzko je dao i svoj lični doprinos, novčanu pomoć od 10.000 KM za izgradnju banjalučke Ferhadije. Najavio je i svoju ličnu pomoć za izgradnju i drugih vjerskih objekata, te već za januar i sastanak sa vladikom Grigorijem, episkopom zahumsko-hercegovačkim.
XS
SM
MD
LG