Dostupni linkovi

NATO: Ruske snage se ne povlače, već regrupišu u Ukrajini


Ruski voz sa vojnom opremom na stanici Navabelica u Homelu, Bjelorusija, 30. mart 2022.
Ruski voz sa vojnom opremom na stanici Navabelica u Homelu, Bjelorusija, 30. mart 2022.

Ruske snage u Ukrajini se ne povlače već se regrupišu, izjavio je u četvrtak generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, komentarišući najave Moskve o smanjenju vojnih operacija oko Kijeva, javlja Reuters.

"Prema našim obavještajnim podacima, ruske jedinice se ne povlače već repozicioniraju. Rusija pokušava da se pregrupiše, dopuni i pojača svoju ofanzivu u regionu Donbasa", rekao je Stoltenberg novinarima u Briselu.

"Istovremeno, Rusija vrši pritisak na Kijev i druge gradove. Tako da možemo očekivati dodatne ofanzivne akcije koje donose još više patnje."

Moskva je, inače, nakon pregovora s Kijevom u Istanbulu 29. marta rekla da namjerava smanjiti vojne aktivnosti u Kijevu i Černihivu, a Ukrajina je navela da će razmisliti o tome treba li postati "neutralna" država.

Neutralni status bi značio da se Ukrajina neće pridružiti nijednom vojnom savezu, kao što je NATO, niti će imati sjedišta vojnih baza.

U međuvremenu je predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao dekret prema kome ta država regrutuje 134.500 muškaraca u dobi od 18 do 27 godina. Mladići će biti primljeni u vojsku do sredine jula, prenosi dpa.

XS
SM
MD
LG