Dostupni linkovi

Smanjenje primanja invalidima


Protest invalida pred zgradom Parlamenta Federacije BiH.
Protest invalida pred zgradom Parlamenta Federacije BiH.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je danas izmjene i dopune Zakona o socijalnoj zaštiti i zaštiti civilnih žrtava rata kojim je predviđeno umanjivanje novčanih nadoknada za invalidne osobe. Prema tom zakonu, iz budžeta Federacije ubuduće bi se finansirali tzv. “neratni invalidi” kojima je utvrđen stepen invalidnosti od 90 i 100 procenata. Kako bi izrazili nezadovoljstvo ovom odlukom, grupa invalida je na silu ušla u salu gdje se održavala sjednica. Premijer Federacije Nedžad Branković i više ministara izbjegli su susret sa nezadovoljnim invalidima.

„Ko je kriv za ovu situaciju što nema u budžetu? Kriv je sam Branković što nije znao obezbijediti odgovarajuća budžetska sredstva. Genocid prema gluhim i nagluhima!“

Obezbjeđenje Parlamenta Fedracije BiH bilo je preslabo da na vratima sale zadrži nekoliko desetina uzbuđenih i uvrijeđenih gluvih i nagluvih osoba. Nasilan ulazak u salu, koji su nijemo i začuđeno posmatrali poslanici Predstavničkog doma, uslijedio je par minuta nakon usvajanja izmjena Zakona o osnovama socijalne zaštite kojima se osobama bez sluha uskraćuje dosadašnja mjesečna naknada od 50 do 80 maraka. Procjena je da se radi o broju od 47.000 osoba.

Protest invalida pred zgradom Parlamenta FBiH, Foto: Mido Poturović
Premijer Federacije BiH Nedžad Branković, obrazlažući stav Vlade da odbije amandmane, najavio je proceduru razdvajanja sektora iz ovog zakonadavstva, obuhvaćenog samo jednim zakonom:

„U tom pravcu će se posebnim zakonom tretirati prava porodice sa djecom, posebnim zakonom će se tretirati zaštita socijalno ugroženih kategorija i posebnim zakonom će se tretirati osobe sa tjelesnom onesposobljenošću. Mi nismo mogli prihvatiti ponuđene amandmane.“

Za razliku od prošle sjednice, danas je predstavnicima udruženja onesposbljenih data prilika da govore. U ime 24 organizacije gluvih i nagluvih u Federaciji BiH Jasmina Bijedić - Smajić kazala je da niko nema pravo da kaže da osoba koja je gluva 100 posto nije invalid:

„Nemate to pravo da kažete. Neko se bavi muzikom, neko je psiholog, neko je učitelj - i vama se servira jedan tekst i od vas se očekuje da se taj tekst usvoji, a da ne znate šta usvajate. Nemojte to uraditi. Molim vas, dobro razmislite.“

Marko Vešović i Parlamentu, Foto; Mido Poturović

Rasprava o osnovama socijalne zaštite bila je na ivici incidenta nakon istupa poslanika Marka Vešovića i njegove optužbe da je punuđeni zakon ram za sliku amoralne vlasti premijera Nedžada Brankovića. Naime, Vešović je prije toga ispričao staru bosansku priču o slijepcu koji prosi pred džamijom i kojem je pare iz fesa oteo hadžija:

„’Nemoj, hadžija, matere ti’, kaže mu slijepac. ’Otkud znaš da sam hadžija?’ kaže otimač. ’Samo će hadžija oteti od slijepca.’“

Uslijedila su žučne reakcija više bošnjačkih poslanika, uz traženje javnog izvinjenja od književnika, poslanika Stranke za BiH Marka Vešovića zbog vrijeđanja hadžija. Amila Alikadić kazala je Vešoviću da svoje priče objavljuje i prodaje gdje hoće:

„Vrijeđati ovdje nikoga ne smijete - ni po nacionalnoj ni po vjerskoj strukturi. To što ćete vi ispasti nekome simpatični je vrlo drsko i mislim da se trebate izviniti svim pripadnicima muslimanske vjeroispovijesti, javno da se ovdje izvinite.“

Protest invalida, Foto: Mido Poturović

„Bezobrazniče, đubre jedno“, dobacivao je, prijeteći rukom prema Marku Vešoviću, negdje iz desetog reda Irfan Ajanović, koji se do govornice donekle smirio:

„Nikada nije Marko Vešović kao poslanik, član one koalicije koja je na vlasti, došao za ovu govornicu i rekao nešto korektno i konkretno da bude doprinos onome čemu mi težimo. Uvijek je izašao da promovira sebe, svoj jezik, da uvrijedi, nikad nije došao spreman ovdje. A ovo je diverzija bila. On je došao da uvrijedi premijera i da uvrijedi mene. Neće više nikada.“

Prijedlog izmjena Zakona o osnovama socijalne zaštite kojima su gluve i nagluve osobe ostale bez mjesečne naknade usvojen je većinom glasova poslanika Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH:

Protest invalida
„Nećemo izaći dok se ne pojavi Branković!“

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH nisu reagovali. Izlazili su iz sale, ostavljajući nezadovoljne gluve i nagluve osobe bez ikakvog odgovora.

XS
SM
MD
LG