Dostupni linkovi

Ključa u Jemenu i Siriji


Antivladini aktivisti na ulicama Dera, Sirija, 23. mart 2011.
Antivladini aktivisti na ulicama Dera, Sirija, 23. mart 2011.
Sirijske snage sigurnosti ubile su u petak tri osobe u pregrađu prijestonice Damaska, poslije protesta kada su se demonstranti sukobili s pristalicama predsjednika Bashara el-Assada koji su naišli u koloni vozila, tvrde očevici.

"Kolona automobila je ušla u pregrađe poslije potresa održanih u znak nezadovoljstva zbog ubistava u Deri"
, rekao je jedan od očevidaca Reutersu.

U sirijskim gradovima Damasku, Deri, Telu i Hami održani su protesti na kojima su demonstranti zahtijevali političke slobode i iskorjenjivanje korupcije, a po nepotvrđenim izjavama očevidaca, snage sigurnosti su u selu Sanamein ubile najmanje 20 osoba. Ova informacija nije, međutim, potvrđena iz nezavisnih izvora.

Demonstranti u gradu Dera, koji se nalazi na jugu Sirije, uzvikivali su parole protiv Mahera el-Assada, šefa Republikanske garde i brata sirijskog predsjednika.

"Mahere, kukavice. Pošalji vojnike da oslobode Golansku visoravan", uzvikivalo je više hiljada demonstranata koji su se uputili na glavni gradski trg poslije sahrane najmanje pet demonstranata koje su snage sigurnosti ubile prošle sedmice. Parola se odnosi na teritoriju koju je Izrael okupirao 1967. godine.

Maher el-Assad, koji se trudi da mnogo ne skreće pažnju na sebe, drugi je najmoćniji čovjek u zemlji poslije predsjednika Bashara el-Assada.

Kritikovanje vladajuće elite u Siriji bila je tabu tema do prije sedmicu dana kada su u Deri izbili protesti, koje su se u petak proširile i na druge gradove. Protesti su usmjereni protiv režima predsjednika Assada, čija je stranka Baas na vlasti skoro 50 godina.

Ali Saleh spreman predati vlast


Opozicioni aktivista iz Dere, na koga se poziva agencija France Presse, kaže da su snage sigurnosti i u petak pucale na demonstrante u tom gradu, a aktivisti optužuju snage sigurnosti da su samo u srijedu ubile više od 100 demonstranata u Deri.

Jemenski predsjednik Ali Abdullah Saleh, mart 2011
Oko 1.000 osoba protestovalo je u gradu Tel, koji se nalazi sjeverno od prijestonice Damaska, u znak podrške demonstratima u Deri. Snage sigurnosti razbile su proteste u centru Damaska koje su održane u znak podrške protestima u Deri i uhapsile više desetina osoba, rekao je Reutersu jedan očevidac.

I u Jemenu je situacija sve napetija. Jemenski predsjednik Ali Abdulah Saleh poručio je u petak da je spreman da preda vlast da bi spriječio nastavak krvoprolića u zemlji, ali, kako je rekao, samo u sigurne ruke. Ova je poruka uslijedila nakon masovnih protesta u Sani nazvanih Dan Odlaska.

"Dođite na politički dijalog i mi ćemo predati vlast mirno, ustavnim metodama. Ali ćete preuzeti punu odgovornost, ako krv bude prolivena", rekao je Saleh.

Riječi predsjednika Saleha, kako navode ganecije, mogu predstavljati pozornicu za ono što bi moglo prerasti u najveći obračun između snage bezbjednosti i sve moćnije opozicije u toj zemlji.

Nakon 32 godine vlasti, on je ponudio i opoziciji priliku za razgovore ali i obećao da će se braniti "svim mogućim sredstvima" ako oni ne prihvate dijalog.

Protesti u petak, na kojima opozicija računa na milion ljudi, uslijedili su nedjelju dana nakon što su snage sigurnosti prošlog petka ubile više nego 40 demonstranata u Sani.

To je bio razlog što su mnogi zvaničnici Salehovog režima nakon krvavih obračuna sa demonstrantima, otkazali poslušnost i prešli na stranu opozicije. Među njima i jedan general Ali Mohsen Al Ahmar, čije su snage proteklih sedam dana štitile opziciju i demonstrante na glavnom trgu u Sani.

Kriza u arapskom svijetu






Analize, komentare, intervjue, fotografije i videa o međunarodnoj akciji protiv Libije, kao i o situaciji u Egiptu i drugim arapskim zemljama nakon protesta i promjena, možete naći ovde.
XS
SM
MD
LG