Dostupni linkovi

Vučković: Crna Gora ima dobre izglede da prođe baraž


Aleksandar Vučković
Aleksandar Vučković
Sportski novinar dnevnika Vijesti, Aleksandar Vučković govori o šansama fudbalera Crne Gore da se u dvije utakmice baraža protiv Češke domognu Evropskog prvenstva naredne godine u Poljskoj i Ukrajini i tako naprave najveći rezultat u istoriji crnogorskog fudbala. Takođe, Vučković procjenjuje šanse naših susjeda – Bosne i Hercegovine i Hrvatske u duelima protiv Portugalije, odnosno Turske.

RSE: Crna Gora će 11. novembra odigrati prvi meč baraža za odlazak na EP 2012. godine u Pragu protiv Češke. Kolike su šanse da se napravi i taj korak i ostvari, bez sumnje, istorijski uspjeh crnogorskog fudbala?

Vučković: Mislim da šanse nisu male. Možda je selektor Crne Gore, Branko Brnović, u pravu kada je rekao da su šanse barem 50:50 odsto, ali poslije svega što je Crna Gora prošla u ovim kvalifikacijama, možda čak i veće. Poslije stjecaja nekih okolnosti koje su se desile u svemu tome, mislim da je nekako možda i sudbina da Crna Gora napravi taj istorijski korak i ode na EP 2012.

Češka sigurno nije reprezentacija za podcjenjivanje. Češka je reprezentacija sa velikom tradicijom i na kraju krajeva, fudbal se na ovim prostorima igra nakon toga što su Česi donijeli prve lopte u Crnu Goru i bivšu Jugoslaviju i učili nas pravilima fudbalske igre. Češka reprezentacija u ovom trenutku možda i nema takav kvalitet koji je imala nekada ili u bliskoj prošlosti na nekoliko prošlih evropskih prvenstava, tako da mislim da ova reprezentacija Crne Gore protiv ove reprezentacije Češke ima bar 50 posto šansi da prođe taj baraž.

RSE: Česi definitivno nisu na nivou one stare reprezentacije. Nemaju imena poput Poborskog, Nedveda, Šmicera. U njihovoj selekciji je smjena generacija i od zvučnih imena tu su Baroš i Rosicki. Odakle Crnoj Gori prijeti najveća opasnost?

Vučković: Ne treba zaboraviti nikako ni golmana Čeha, koji je možda trenutno igrač sa najvećim rejtingom. Moj ljubimac svih ovih godina je bio Rosicki. Nažalost, puno je povređivan, malo ga je bilo na terenu, a mislim da je on igrač koji uvijek daje šmek ekipi - onaj igrač od koga kreću sve akcije, koji izvodi slobodnjake, koji izvodi kornere. Po meni, on je ta najveća opasnost, naravno ako bude u sastavu i ako bude u punoj formi. Trenutno je možda najveća zvijezda Mihal Kadlec.

Mislim da rješenje za poziciju lijevog beka, koju on pokriva, Crna Gora može dobro da pronađe u vidu Timona Vukčevića na desnoj strani, naravno i Sava Stoićevića na desnom beku. Možda je najveća prepreka Čeh, mada je Mirko Vučinić jedan put u direktnom obračunu sa njim pokazao da ga mnogo ne respektuje. Dao mu je dva gola dok je on branio za Čelzi, a Mirko igrao za Romu, tako da nekih prevelikih imena, od kojih bi trebalo strepiti, možda i nema. Možda je Češkoj najveći adut kolektivna igra i njihova stara škola koja fudbal igra onako romantičarski, od noge do noge, sa puno atraktivnih i lijepih dodira, bez puno visokih lopti kao što to rade ostali.

RSE: Koje su ključne prednosti Crne Gore? Napadački kvalitet, odbrana na nivou ili ovaj zanos od remija sa Englezima i plasmana u baraž?

Razgovarao sam sa nekim igračima i oni kažu da je atmosfera u ovom trenutku zaista fenomenalna, da je plasman u baraž nagrada za tu sjajnu amosferu, a ona bi mogla da donese upravo i prolaz na samo evropsko prvenstvo.
Vučković: Mislim da nam je velika prednost to što neće igrati Hubnik i Hubschman zbog crvenih kartona. Druga stvar, mislim da je atmosfera sjajna poslije boda sa Englezima i činjenice da smo već obezbjedili plasman. Razgovarao sam sa nekim igračima i oni kažu da je atmosfera u ovom trenutku zaista fenomenalna, da je plasman u baraž nagrada za tu sjajnu amosferu, a ona bi mogla da donese upravo i prolaz na samo evropsko prvenstvo.

Po meni, Mirko Vučinić je igrao nešto slabije u nekoliko posljednjih utakmica, a dovoljno je da on njegov dio posla uradi makar 50 posto od onoga što umije. Onda bi Crna Gora mogla da zabilježi sjajan rezultat. Jovetić takođe nije blistao protiv Engleza, a ima ogroman potencijal. Baša se vraća u ekipu, sa njim je odbrana gotovo granitna. Vrlo malo golova smo primili dok je on igrao na poziciji štopera. Tako da mislim da Crna gora ima dobru odbranu, uz blistav trenutak ili Vučinića ili Jovetića.

Portugal prejak, Turska ima kvalitet

RSE: Da li je okolnost da se revanš igra na stadionu Pod Goricom nekakva garancija za prolaz? Vidjeli smo kakva je atmosfera bila protiv Engleza i ono sjajno drugo poluvrijeme i povratak Crne Gore sa 0:2 do izjednačenja.

Vučković: Da je recimo u pitanju Portugal, ja bih više volio da se prva utakmica igra ovdje jer bi me bilo strah rezultata u prvoj utakmici. Međutim, mislim da Češka ne može da ostvari neku ubjedljivu pobjedu na svom terenu koja bi revanš pretvorila u neku utakmicu bez nekog većeg značaja. U ovom trenutku je dobro što se revanš igra kod kuće. Mislim da Crna Gora ne može da izgubi jedan ili možda dva gola razlike, ili čak da možda izbori i neriješen rezultat, a to bi onda napravilo pravi spektakl u Podgorici.
Treninzi reprezentacije Crne Gore - ilustracija
Treninzi reprezentacije Crne Gore - ilustracija

Ja sam priželjkivao Češku upravo zbog činjenice da ona garantuje neviđeni spektakl. Garantuje da će pola ljudi odavde poći do Češke i gledati utakmicu, što automobilima, što autobusima, što avionima. Iz Češkog saveza dobijamo uvjeravanja da će biti odobreno čak 2.500 karata našim navijačima, a to bi onda bilo spektakularno, i kada je u pitanju utakmica tamo i kada je u pitanju revanš u Podgorici.

Ono što mene čudi zaista je kako je UEFA preko noći promijenila propozicije jer na njenom sajtu možete da nađete da su nosioci, odnosno povlašćene ekipe, trebale da igraju revanš na svom terenu, međutim prije dvadeset dana rekli su nam u Savezu da su oni dobili neke nove propozicije. Tako da je po meni Crna Gora dobro prošla jer se revanš igra kod kuće.

RSE: Kakav rasplet očekujete u ostalim utakmicama baraža? Naši susjedi, BiH i Hrvati, imaju teške protivnike, naročito BiH koja nije imala sreće. Ponovo su izvukli Portugal koji ih je prije dvije godine eliminisao u baražu za svjetsko prvenstvo?

Vučković: BiH je definitivno dobila najtežeg protivnika i po meni ima najmanje šanse. Safet Sušić je možda još više uozbiljio i onako dobru reprezentaciju, koja je i u prošlom ciklusu igrala sjajno pod vodstvom Ćira Blaževića. Čini se da je Sušić dao još veću ozbiljnost, nekakav odnos prema državnom timu kod igrača BiH, ali Portugal je u ovom trenutku možda ipak prejak. Recimo kad igrate protiv Italije, Engleske, Njemačke, ili neke tako jake reprezentacije, koliko god da vam se činilo da ste vi blizu prolaska, oni se uvijek nekako provuku. Čini mi se da je Portugal ušao u tu grupu najkvalitetnijih reprezentacija i da oni samo na to ime prolaze. Tako su prošli put, nekako dosta rutinski, eliminisali BiH. Bojim se da i ovoga puta ne bude taj slučaj.

Što se tiče Hrvatske, mislim da im neće biti lako, čak ni zbog činjenice da revanš igraju kod kuće. Kad je Turska igrala na svom stadionu odlučujuću utakmicu protiv Švedske, u neviđenoj atmosferi, njima je taj pritisak vezao i noge i ruke. Mislim da turska reprezentacija ne može da se nosi najsjajnije sa tim pritiskom. Ovog puta će odlučujuću utakmicu igrati u gostima. Mislim da će biti puno rasterećeniji, a da će pritisak upravo biti na Hrvatskoj. Turska ima kvalitet. Atmosfera u Hrvatskoj reprezentaciji nije baš najsjajnija i oni imali problema sa selektorom. Taj selektor polako gubi kredibilitet. Zbog toga mislim da su šanse na strani Turske, bez obzira što ona u taj susret ulazi iz nepovlaštenog šešira.

Što se tiče trećeg para, mislim da je Republika Irska ovog puta ipak potpuni favorit u odnosu na Estoniju. Estonci su čak bili zakazali prijateljski meč sa Linhenštajnom za 15. 11. na dan revanša. Eto koliko su i oni sami vjerovali u sebe. Ali nema sumnje da će i oni dati sve od sebe, ali ovog puta je bliža Republika Irska.
XS
SM
MD
LG