Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vizni režim bi jačao etničke podjele


Tanja Fajon
Izvjestiteljica Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju Tanja Fajon zatražila je da se i za građane Bosne i Hercegovine i Albanije ukinu vize za ulazak u Evropsku uniju čim njihove zemlje ispune tražene uslove.

Slovenska zastupnica, koja predstavlja socijaliste, sastavila je nacrt izvještaja o viznoj liberalizaciji u kojoj predlaže više dopuna na prijedlog Evropske komisije iz maja ove godine. Prijedlog Tanje Fajon, kako kaže u intervjuu za Radio Slobodna Evropa, vrlo je jednostavan: vize za BiH i Albaniju ukidaju se čim jedna ili druga zemlja ispune kriterije koje je postavila Evropska komisija.

RSE: Zatražili ste da se i za građane BiH i Albanije ukinu vize za ulazak u EU čim zemlje ispune tražene uslove. Zbog čega ste to uradili?

Fajon: Ja vjerujem da bi trebale sve zemlje zapadnog Balkana i svi državljani što je moguće prije ulaziti u bezvizni režim. Ja sam već u sedmom mjesecu, kad je Evropska komisija stavila svoj prijedlog da samo tri zemlje - Srbija, Crna Gora i Makedonija - ulaze u bezvizni režim, zatražili da bi se i BiH i Albanija, kad ispune sve kriterije koje je stavila Evropska komisija, stavile na tzv. šengensku bijelu listu. Ja mislim da bi vizni režim jačao etničke podjele, osobito za Bošnjake u regiji jer mislim da ne bi bio dobar, da bi radili podjele u regionu. Zbog toga tražimo u izvještaju koji radimo u Evropskom parlamentu da se i BiH i Albaniji da bijeli šenegen.
Fajon: Vjerujem da bi trebale sve zemlje Zapadnog Balkana i svi državljani što je moguće prije ulaziti u bezvizni režim.

RSE: Šta je konkretno predviđeno vašim amandmanima?

Fajon: Konkretno što se tiče BiH, moram reći da je glavni amandman taj da stavimo zemlju na bijelu listu, što znači kad ispuni sva mjerila da brzo državljani mogu putovati u EU, tako da ne bi išli još jedanput i gubili dodatno vrijeme za novu proceduru koja bi trebala ići opet sljedeće godine kroz Evropski parlament.

RSE: Očekujete li da će taj vaš prijedlog biti prihvaćen?

Fajon: Ja vjerujem u podršku Komiteta. Bojim se da ta podrška neće biti tako jaka kao što je bila prošli tjedan u Komitetu vanjskih poslova - u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta. Komitet je podržao moj prijedlog dobro prošli tjedan, a nisam sigurna kako će to ići u Odboru kojem pravim izvještaj jer su tu neki poslanici koji nisu istog mišljenja kao ja.

RSE: Šta bi za BiH, po vašem mišljenju, značilo ukoliko ne bude stavljena na tzv. bijeli šengen?

Fajon: Ja mislim da je prvo na strani BiH da usvoji sva mjerila koja još treba. To je prvi kriterij naravno - i da će onda Komisija što je moguće brže, do kraja ove godine u zemlju poslati ekspertnu misiju, pa da onda napravi pozitivnu ocjenu za BiH. Naravno, prvo je da BiH usvoji sva mjerila. I ako Parlament ima jaku podršku na glasanju u 11. mjesecu, da mi onda sa time pravimo neki jaki pritisak na Komisiju i Vijeće da ubrzaju postupak.

RSE: Postoji li eventualno šansa da BiH sustigne Makedoniju, Srbiju i Crnu Goru?

Fajon: Mislim da bi to bilo jako teško jer BiH počinje tek sljedeći tjedan izdavanje biometrijskih pasoša, pa ne znam kako brzo, to zavisi od EK - kad će doći sa ekspertima iz zemalja članica u regiju i napraviti konačni izvještaj. Te procedure nisu kratke. Mislim da bi mogla BiH, ako sve ide najboljim tempom, ući u bezvizni režim usred sljedeće godine.
XS
SM
MD
LG