Dostupni linkovi

Potrebna temeljna rekonstrukcija vrha vlasti


Sednica parlamenta Crne Gore - ilustrativna fotografija: Savo Prelević
Najbolje bi bilo da crnogorsko društvo bez onoga što se zove lov na vještice, bez zle krvi, prođe kroz jedan proces koji ne mora biti u formalnom smislu ozakonjen proces lustracije, već proces preispitivanja toga što se ovih 20 godina zbivalo, ocjenjuje Svetozar Jovićević univerzitetski profesor i politički analitičar.

RSE: Da li su stavovi, koje je saopštila Evropska komisija, uspjeh za Đukanovića i njegovu Vladu, budući da smo dobili preporuku da postanemo zemlja kandidat za članstvo u Uniji, ili je to prije, obzirom na brojnost i težinu zamjerki iz Brisela, udarac za vladajuću političku strukturu u Crnoj Gori?

Jovićević:
Vlast je bila spremna za veliko slavlje, ali za to očigledno ima i razloga jer je Crna Gora zaista, u jednom relativno kratkom roku, isprednjačila u odnosu na druge zemlje u regionu. U administrativnom smislu, zahtjevi iz Evropske unije su se dosta brzo rješavali.

Štefan File u Crnoj Gori 11. novembra 2010.

x
Da je to mišljenje došlo samo u pisanoj formi, gdje se svaka rečenica ili riječ može tumačiti na ovaj ili onaj način, vlast bi vjerovatno to vješto iskoristila da marginalizuje sve moguće primjedbe. Desilo se nešto što oni nisu očekivali, a ni mnogi od nas. Gospodin File je najdirektnije, bez imalo uvijanja, rekao u čemu je problem. Moraćemo se sa njima suočiti i to nije po volji ovoj vlasti.

RSE: Brisel je ovoga puta bez uvijanja podvukao da očekuje uvjerljive i mjerljive rezultate, prije svega u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i jačanju vladavine prava. Koliko za to ima kapaciteta i političke volje? Od koga vi očekujete najveće opstrukcije i najjača opiranja?

Jovićević:
Nisu naši kapaciteti u mnogo čemu tako mali. I sa tim kapacitetima i sa zakonima, koje smo imali, borba protiv kriminala, korupcije i takvih deformiteta, bila je moguća davno. Radi se o nedostatku političke volje da se sa tim suoči. Od koga sada očekivati otpore?

Ako je istina ono što se danas sluti i što mnogi javno, direktno ili indirektno govore, o sprezi vlasti, ili dijela vlasti, sa onima koji su u ovim mutnim tranzicijskim vremenima kršili zakon, zloupotrebljavali naše nevolje i prisvojili jedno, i za evropska mjerila, enormno bogatstvo, razumije se da se od njih mora očekivati najveći otpor, od onih koji su stekli mnogo toga na nelegalan način i od onih koji su ih podržavali iz vlasti. Tu će biti najveći otpori. Ne može se ovo društvo ozdraviti dok ne počne preispitivanje toga. To će zaboljeti one koji su nosioci tog bogatstva.

Prividan mir na političkoj sceni

RSE: U međuvremenu, čini se da su sve oči uprte u premijera Đukanovića, kako od strane vlasti, tako i opozicije, koji je indirektno potvrdio da odlazi i to obrazložio davanjem šansi mlađim i sposobnim i potrebom za ubrzanjem reformi i jačanjem institucija. Nešto slično smo čuli kada je odlazio i 2006. godine. Hoće li njegovo povlačenje biti zamajac demokratskom razvoju, ili će imati destabilizirajući efekt otvaranja Pandorine kutije, u koju je vlast odlagala sve ono što bi moglo da remeti idiličnu sliku o Crnoj Gori, kao o uspješnoj evropskoj priči?

Jovićević: Sa tom idiličnom slikom se prije ili kasnije moramo suočiti. Što se kasnije suočavamo i što kasnije budemo otvarali Pandorine i druge kutije, utoliko će biti teže za sve nas, pa i za same nosioce vlasti.
Što se kasnije suočavamo i što kasnije budemo otvarali Pandorine i druge kutije, utoliko će biti teže za sve nas, pa i za same nosioce vlasti.
Da li će to izazvati probleme u društvu? Hoće naravno. Izazvaće probleme, sporenja i sumnjičenja unutar samih vladajućih struktura, ali i u čitavom društvu. Vjerovatno će to otkriti mnoge stvari za koje, neki od nas, ne mogu čak ni naslutiti koliko su teške. Sigurno da će se to teško doživljavati. To se ne može izbjeći. Pitanje je samo na koji način to izvesti?

Razumije se da je najbolje da se to izvede bez onoga što se zove lov na vještice, bez zle krvi, da prođemo kroz jedan proces koji ne mora biti u formalnom smislu ozakonjen proces lustracije, ali kroz proces preispitivanja mnogo toga što se ovih 20 godina zbivalo i što će tangirati gospodina Đukanovića, njegovu okolinu i mnoge druge. To se ne može izbjeći i kroz to se mora proći. Šta bi, po mom mišljenju, bio najbolji mogući scenario? Potrebna je kompletna ili temeljna rekonstrukcija vrha vlasti, temeljna kadrovska rekonstrukcija pravosudnog sistema, u najširem smisli riječi, uključujući i policijski aparat. Da bi se taj proces što bezbolnije obavio, u njega bi trebalo uključiti i predstavnike opozicije, koji imaju visok stepen i stručnog i ličnog kredibiliteta. To bi bio ne lak proces lustracije i preispitivanja svega onoga što se zbivalo. Čini se da bi on bio najbrži i najbezbolniji način. Tako bi se pružila pozitivna slika prema Evropskoj uniji da vlast stvarno želi, na ozbiljan način, da se nosi sa problemima ovoga društva. To bi vlast, ako ima dovoljno pameti, i učinila.

RSE: Kako će se razvijati zaoštreni politički odnosi na relaciji predsjednik države i predsjednik Parlamenta, Filip Vujanović - Ranko Krivokapić. Da li tu vidite mogućnost za krizu u odnosima u vladajućoj koaliciji ili za dublje raslojavanje u DPS-u, otvaranje prostora za neke nove političke kombinatorike i prestrojavanja na crnogorskoj političkoj sceni?

Jovićević:
Mislim da tu stoji nešto drugo u pozadini. Čini mi se da je to vezano za unutrašnje raslojavanje i borbu za zauzimanje bolje pozicije unutar DPS-a, nakon najavljenog Đukanovićevog povlačenja sa vlasti. Očigledno da Filip Vujanović ima takvu ambiciju. Njegova politička pozicija mu daje za pravo da ima takvu ambiciju, da preuzme vodstvo DPS-a i glavnu ulogu u vladajućoj partiji. Mislim da ni sam gospodin Đukanović nije preveliki zagovornik takve solucije jer vjerovatno naslućuje mogućnost da se jedan dio prosrpske orijentacije iz samog DPS-a spoji sa dijelom prosrpskih stranaka iz opozicije i na taj način stvore neku većinu. Takvo rješenje sigurno Đukanoviću ne odgovara, ali ni Krivokapiću. Krivokapić javno to napada jer mu se može jer je iz druge partije. Napadom na Vujanovića, on napada ovakav mogući rasplet zbivanja unutar DPS-a. Tom kritikom samog Vujanovića, on čini uslugu suverenističkom dijelu DPS-a. Vujanović je svojim ponašanjem dao dosta razloga za to.

RSE: Da li možemo da zaključimo da nam slijede uzburkana vremenima, kada je riječ o dešavanjima na društvenoj i političkoj sceni Crne Gore?

Jovićević: Činjenica je da je u zadnje vrijeme ta politička ravan i suviše mirna. To je mir, ali prividan. Nikada ne znate kada može doći do poremećaja. Ima puno razloga da dođe do poremećaja jer je ekonomska situacija konstantno loša. Tu je i najavljeni odlazak Đukanovića i neizbježno kadrovsko reprogramiranje vladajućih struktura. Sve to može da poremeti političku scenu. Pitanje je koliko će tim procesima da upravljaju nosioci vlasti, da oni ne pređu u neko eruptivno stanje.
XS
SM
MD
LG