Dostupni linkovi

Broz: Građani se moraju oduprijeti vladavini straha


Svetlana Broz, arhiv
Izvršna direktorica nevladine organizacije ''Gariwo'', Titova unuka, Svetlana Broz upozorava na važnost oktobarskih opštih izbora u BiH i na to da se ništa neće značajno promijeniti dok građani budu smatrali da se njihova građanska dužnost iscrpljuje na tom jednom danu u kojem su izašli na glasanje.

RSE: Na svojim predavanjima često znate reći kako se svaki negativni autoritet, bilo gdje da se nalazi, plaši nas građana i naše moći da smo mi prije svega odgovorni za ono što se dešava oko nas. Koliko su ovih poruka i njihove važnosti zaista danas svjesni građani BiH?

Broz
: Mislim da nisu dovoljno svesni, i zato toliko puta to i ponavljam. Kada bi bili, oni bi već promenili stvari. Imali su dovoljno vremena u ovih 15 poratnih godina i imaće, naravno, još mnogo godina ispred sebe u kojima će morati menjati mnogo toga. Nedostatak te svesti vezan je očigledno za strahove koji vladaju ljudima. Ti strahovi ih koče i ne dozvoljavaju im da na neki razumniji način sagledaju svoju okolinu i svoje potencijale. Ali to nešto što političara i jedan dobar dio klera zapravo i koriste. Namerno vladaju strahovima jer je to najlakše vladanje - i ta vladavina podrazumeva praktično beskonačnost. Onog trenutka kada se građani probude i shvate da ih namerno zastrašuju da bi bili mirni i da bi bili poslušni, kada shvate da su na kolenima ili da čak pužu pred tim negativnim autoritetima, a da je moć u njima u njihovoj brojnosti i njihovoj čestitosti - govorim o građanima, i da uvek svaki političar jeste i mora biti smenjiv onda kada ne ispunjava svoje predizborne parole, kada ne ispunjava svoja predizborna obećanja, kada se bavi nedozvoljenim radnjama, onda ćemo imati značajne promene u društvu. Sve dok građani budu smatrali da se njihova građanska dužnost iscrpljuje na tom jednom danu u kojem su izašli na glasanje, ako su uopšte izašli, mi nećemo ništa značajno promeniti. Dakle, tek onda kada budemo smenili prve političare, ma iz koje partije bili, mi ćemo prepoznati sopstvenu snagu kao građani.

RSE: Zakon o zabrani fašističkih organizacija u BiH još uvijek nema. Neke političke partije pokušavaju izjednačiti i dalje antifašiste i fašiste. Iste te partije, barem dekalarativno, se zalažu za evropske integracije.

Broz
: Da, to je jedna potpuno šiziodna situacija koja u ovoj zemlji vlada već punih 15 godina. Izmena istorijskih činjenica je besmislena, možda može nekog zastrašenog građanina da zadovolji, ali ne više od toga i ne može piti vodu. A istovremeno jasno je da parlament koji mi sada imamo ima jedan dobar broj političara koji su potpuno fašističke provinijencije, i oni to jasno iskazuju na svim svojim sednicama i odbijanjem tog zakona, što su i učinili. Ja ne znam, a volela bih da sledeći saziv parlamenta BiH koji će biti izabran na ovim izborima početkom oktobra bude imao dovoljan ili dominantan broj političara koji će biti svesni svoje istorijske uloge u ovom društvu ako žele da naprave iskorak i da naprave promene.

RSE: Nedavno ste objavili novu knjigu „Imam petlju“. Evo za kraj – da li Bosanci i Hercegovci imaju dovoljno petlje da kažu ne svemu lošem što se događalo proteklih godina?

Broz
: Onda kada građani BiH pokažu da imaju petlju, stvari će se u ovoj zemlji promeniti i ona će krenuti ka nekim zdravijim odnosima. Bojim se da ovim izborima se neće mnogo toga promeniti, pesimistična sam što se tiče ovih izbora, ali i oni su samo nešto što podrazumeva maksimum četriri godine, ako se građani ne probude i ne kažu tim istim političarima koje pogrešno eventualno izaberu: „Halo, stani, dosta“, posle nekoliko meseci i oteraju ih s vlasti. U principu, nisam generalno pesimistična i verujem da BiH ima šansu u budućnosti, a da li je ta budućnost za dve ili četiri godine, ili za dva meseca, to ostaje na građanima BiH.

Opšti izbori u BiH 3. oktobra


Opšti izbori

Trećeg oktobra 2010. građani BiH su glasali na sedmim opštim demokratkim izborima od 1990. godine

* Za izbore je bilo registrovano 3.126.599 glasača.

* Građani su mogli birati između 8.730 kandidata, od čega 11 nezavisnih, koji se nalaze na 778 kandidatskih listi i predsstavljaju 39 političke partije i 11 koalicija.

* Na nivou BiH, građani su birali tri člana Predsjedništva te 42 zastupnika za Zastupnički dom Parlamentarne Skupštine BiH.

* U Federaciji BiH, birano je 98 zastupnika za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH i zastupnici za 10 kantonalnih skupština.

* U Republici Srpskoj, biran je predsjednik i dva potpredsjednika Republike Srpske i 83 poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

* Stranica posvećana izborima OVDJE

* Stranica Centralne izborne komisije www.izbori.ba

  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG