Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Saudijci razmišljaju o ulaganju u bh. poljoprivredu


Foto: Marija Arnautović
Privatni preduzetnici iz Saudijske Arabije spremni su u BiH investirati desetine, možda i stotine miliona dolara, ali za uzvrat traže dobre uslove poslovanja, sigurnu zemlju i jednostavne procedure, kako to imaju neke zemlje u okruženju. BiH mora postati konkurentna u toj oblasti i to je najbolji način za privlačenje novca i investitora, kaže u intervjuu za RFE predsednik Nacionalnog komiteta za poljoprivredu Saudijske Arabije Samir Kabani.

RSE: Gospodine Kabani, predsjednik ste Nacionalnog komiteta za poljoprivredu Saudijske Arabije. Da li ste među ponuđenih više od 150 projekata na Sarajevo Biznis Forumu pronašli nešto u što biste uložili novac u BiH?
Kabani: Mi sada moramo analizirati pažljivo sve što smo vidjeli i izabrali ovdje. Tražimo veliko zemljište gdje bismo mogli uzgajati žitarice, kao što su pšenica, ječam, raž i ostalo. Nisam vidio da tako veliko zemljište je dostupno, ali ima drugih potencijala za razvijanje sofisticirane proizvodnje u staklenicima. Također, ovo područje ima drugih pogodnosti, kao što je zdrava i kvalitetna voda, te školovana i sposobna radna snaga. Ovo je područje puno potencijala. Ja ću sada napraviti studije izvodljivosti za neke od projekata i ponuditi ih privatnim preduzetnicima u Saudijskoj Arabiji. Vidjećemo.

RSE: BiH ima veliki neiskorišteni potencijal u vodi. Vi ste, također, spomenuli da ste zainteresovani. U kom smislu - kao energetski resusr ili za preradu pitke vode?
Kabani: Ne, vaša voda je kvalitetna i dobra za navodnjavanje, što je svim usjevima neophodno - i to je ono najvažnije. Jer ako ćete se baviti poljoprivredom, za početak su vam neophodni dobro tlo i voda. Vi to neusmnjivo u BiH imate. Vi nemate kao mi problema sa vodom, gdje je njeno korištenje ograničeno - i to je dobro. Mi smo počeli sa korištenjem podzemnih voda, što nije baš zdravo. Dakle, imate veliki potencijal i za prozvodnju voća i povrća. To možete izvoziti u susjedne zemlje - i u Saudijsku Arabiju također.

RSE: Gospodine Kabani, koliko znate o našim zakonima, poreskoj i carinskoj politici? Koliko odgovaraju vašem zakonodavstvu?
Kabani: Odlično, to je dobro pitanje. To je ono što želimo saznati i naučiti ovdje jer mi, kao međunarodni investitori iz Saudijske Arabije, imamo određene kriterije po kojima poslujemo i na osnovu kojih biramo u kojim zemljama ćemo poslovati. Neki od tih kriterija, osim vode, plodnog tla i ljudskog potencijala, uključuju i političku stabilnost zemlje, jednostavnu regulativu, transparentnost i uslove za lako poslovanje. To je jako važno za investitore. Moj savjet svima u BiH jeste - pogledajte susjedne zemlje, šta su oni uradili da bi privukli strane investitore, poput Turske, recimo. Od njih možete učiti, definitivno. Morate biti konkurentni u odnosu na druge. Pogledajte njihovu regulativu, kakave mogućnosti pružaju stranim investitorima, poput carina i poreskih olakšica. Morate to uraditi jer velika je konkurencija u svijetu. Morate privući one koji mogu otići i bilo gdje drugo. Naročito u poljoprivredi mislim da možete biti konkuretni jer imate sve preduslove koje sam već nabrojao. Sve se može - samo morate puno raditi na tome.

RSE: Gospodine Kabani, znam da je rano govoriti o novcu i visini potencijalnih investicija koje biste mogi ostvariti u BiH, ali možete li okvirno govoriti o ciframa?
Kabani: Da, teško je govoriti o ciframa u ovom trenutku jer još ne znamo koje ćemo projekte odabrati i koje vrste žitarica ili hrane želimo proizvoditi. Ali mi smo otvoreni i naš privatni saudijski sektor je ulagao u mnogim zemljama širom svijeta. Investirano je destine i stotine miliona dolara, ali sve zavisi, kao što sam rekao, od ispunjavanja naših kriterija. Ako je to u redu, projekat je tu. Ne vidim da bi tu trebalo biti problema. Zaista mislim da imate potencijala - i sada trebate što prije vaše procedure i zakone učiniti jednostavnim i konkuretnim zemljama u okruženju. To je naročito važno za sve investitore.
XS
SM
MD
LG