Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mur: Budućnost Crne Gore je u NATO i EU


Roderik Mur, Fotografije uz tekst: Savo Prelević
Nakon završetka svog mandata, američki ambasador Roderik Mur će u junu napustiti Podgoricu, ali će se vraćati Crnoj Gori jer karijeru nastavlja u jednoj od zemalja regiona. Kao zaljubljenik divlje ljepote, Mur se u ovoj zemlji prvi put iskušao u kanjoningu, ronjenju, splavarenju i kajakingu, ostalo mu je još da poleti sa Brajića.

Mur: Ono što me tješi jeste da vjerovatno ostajem u regionu posle Crne Gore. Zato sam optimista da ću imati prilike da se ovdje vraćam dosta često, tako da mi Crna Gora neće postati daleka.

RSE: Vraćate se u Srbiju ili idete na neko drugo odredište?

Nemam sumnji da će vaša zemlja završiti u vodećim evroatlantskim institucijama.
Mur:
S obzirom da još nije sto posto definitivno i pismeno, ne mogu da vam kažem tačno, ali mogu reći da ću vjerovatno završiti u jednoj susjednoj zemlji.

Mur nema dilemu kako će se razvijati politička budućnost zemlje u kojoj je proveo prve godine njene obnovljene nezavisnosti.

Mur: Mislim, i ovo nije diplomatski odgovor jer ja to zaista iskreno mislim, da je budućnost Crne Gore i u NATO i Evropskoj Uniji. Crna Gora je već napravila ogroman napredak u tim organizacijama, i za vrijeme mog mandata bio sam svjedok tih iskoraka. Nemam sumnji da će vaša zemlja završiti u vodećim evroatlantskim institucijama.

Crna Gora je blagoslovljena prirodnom ljepotom


Roderik Mur
Tokom boravka u Podgorici američki ambasador je izbrojao 160 putovanja širom zemlje i, kaže, zavolio njenu divlju ljepotu. Kanjon Nevidio, kajaking Skadarskim jezerom, ronjenje Bokom Kotorskom, splavarenje Tarom – samo su neka od iznenađenja koja mu je priredila Crna Gora. Ostaje mu da poleti sa Brajića.

Mur: Što sam ovdje radio po prvi put u životu? Spustio sam se kroz kanjon Nevidio, čija je priroda bez premca. Bio je to fantastičan doživljaj i ogromno uzbuđenje i jak adrenalin koji teče tokom spuštanja u kanjon. Vozio sam se kajakom od Rijeke Crnojevića do Skadarskog jezera i nazad, bio sam četiri – pet puta na splavarenju, čak i početkom maja kada su bukovi ljuti i veliki. Ronio sam u Boki Kotorskoj, a za par nedjelja će doći moj brat od tetke iz Amerike koji je instruktor paraglajdinga. Mislim da se oprobam i u tome sa Brajića. Nadam se da ću to preživjeti.

Mur podsjeća da američka ambasada pomaže promociju Crne Gore kao turističke destinacije.
Vaše najvrjednije bogatstvo su prirodne ljepote, i zaista se nadam da će Crna Gora uspjeti da ostvari san i postane prava ekološka država

Mur: Crna Gora je blagoslovljena prirodnom ljepotom. Obišao sam zaista mnogo veličanstvenih mjesta u vašoj zemlji, u planinama i na primorju. Naša ambasada radi na njihovoj turističkoj promociji, posebno sjevera zemlje.

Kada je riječ o standardima Crne Gore kao ekološke države, američki ambasador diplomatski kaže da se nada ostvarenju tog ekološkog sna.

Mur: Mislim da na tom polju ima prostora za poboljšanje, i mislim da bi se velika većina Crnogoraca složila sa mnom. Jer vaše najvrjednije bogatstvo su prirodne ljepote, i zaista se nadam da će Crna Gora uspjeti da ostvari san i postane prava ekološka država.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG