Dostupni linkovi

Ekstremni desničari prete dvanaestogodišnjaku


Rastko Pocesta, Fotografije uz tekst: Vesna Anđić
Rastko Pocesta, Fotografije uz tekst: Vesna Anđić
Mladi Beograđanin Rastko Pocesta ovih dana jedna je od najpoznatijih ličnosti u Srbiji. Autor je dve knjige, priprema i treću, istaknuti je član jedne od antifašističkih grupa, vodi kampanju protiv rasizma i neonacizma, i učesnik je debate o ulasku Srbije u NATO. Međutim, zbog svojih liberalnih stavova našao se na meti ekstremnih desničara i ultranacionalista koji mu upućuju ozbiljne pretnje preko interneta. Možda za Srbiju sve to ne bi bilo neobično, da Rastko nema samo 12 godina.

Na prvi pogled, Rastko Pocesta liči na većinu dece iz svoje osnovne škole, ali ono što ga izdvaja su posebna interesovanja za njegov uzrast. Dok se pripremamo za razgovor u njegovoj sobi, u kojoj je glavna „igračka” kompjuter, Rastko posebno naglašava da sebe smatra nezavisnim aktivistom za ljudska prava, i ističe da ga politika više ne zanima.

Dok mamu, uz čiji pristanak smo napravili ovaj razgovor, pita da za intervju ipak obuče odelo, jer tako najviše voli, na naše insistiranje priču počinjemo o trećoj knjizi koju priprema, uz podsećanje da je već napisao Hall of presidents, o američkim predsednicima, i drugu pod nazivom Čovek koji nije preživeo holokaust.

"Počeo sam i treću knjigu, ali ona sigurno neće skoro biti završena. To je knjiga koja se bavi reakcijom i posledicama Srebrenice, suđenjima u Hagu, protestima zbog hapšenja Radovana Karadžića i tako dalje..."

"Neću odustati"

RSE:
Odakle to interesovanje za politiku, prilično je netipično da deca od dvanaest godina imaju interesovanja koja ti imaš?
Rastko Pocesta

Pocesta: Pa, ni meni nikako nije jasno zbog čega su interesovanja za te teme toliko retka. To me zanima i zato se i bavim ljudskim pravima. Kao prvo, ne vidim zbog čega se ljudi uopšte dele na osnovu uzrasta ili nečeg sličnog. Smatram da je to nepotrebno, kao što mislim da je nepotrebno i da se, na primer, trebaju uskratiti politička prava nekome ko je maloletan.

Nikako neću odustati, zato što bi to onda bila apsolutna pobeda nacionalističke i šovinističke Srbije, huligana i ekstremne desnice.
Međutim, jedna lepa priča o dečaku koji zna mnogo i želi više, prerasla je u mračnu svakodnevicu kada je Rastko Pocesta svoje stavove počeo da iznosi na društvenoj mreži Facebook, i kada se o njemu čulo u medijima. Kako kaže, dok nam pokazuje svoj novi internet profil, u poslednje vreme počele su da mu stižu najstrašnije pretnje:

"Pa, to nije baš tako prijatno kada vam pošalju poruku u kojoj piše „zaklaću te“, ili „sačekaću te u školi u ponedeljak i ubiću te tamo“. Upravo pre sat vremena saznao sam da mi je Facebook blokirao nalog zato što je bilo previše prijava od strane nacionalista koji su link do mog profila postavljali na sve moguće sajtove. Verovatno misle da će tako da promene moje mišljenje, ili da će da me nateraju da ućutim. A to je nešto što se poslednje može očekivati od mene. Dakle nikako neću odustati, zato što bi to onda bila apsolutna pobeda nacionalističke i šovinističke Srbije, huligana i ekstremne desnice."


Najlakše izmanipulisati mlade ljude

RSE:
Kako reguju tvoji vršnjaci na sve što radiš, kako to doživljavaju?
Rastko Pocesta u razgovoru sa novinarom RSE Zoranom Glavonjićem

Pocesta: Većina reakcija su negativne. Viču mi da sam ustaša, da sam šiptar i slično… Zato što je nacionalizam vrlo popularan među mladima, zato što je najlakše izmanipulisati mlade ljude. Međutim ima i onih koje politika ne zanima ali me se klone zato što mi neki prete, pa da i oni ne bi nastradali.

Na sve ovo regovali su policija i tužilaštvo, ali mali Rastko, kako nam je pokazala njegova mama, najbezbednije se oseća iza specijalne reze koja je posle svega postavljena na ulaznim vratima njihovog stana. Na kraju, Rastko Pocesta rekao nam je da osim pomenutih stvari, kao i ostali šestaci voli i tenis ili, na primer njegovog omiljenog junaka iz sveta fima, na kog neodoljivo podseća:

"Pa da, možda fizički podsećam na Harija Potera. Gledao sam sve te filmove, i naravno da mi se sviđaju. Ali ipak izgleda da nemam život običnog dvanaestogodišnjaka, što je i meni dosta čudno."

RSE: Da li ti to prija, ili bi voleo da budeš, ono što se kaže, sasvim, sasvim običan dečak?

Pocesta: Ne znam, stvarno ne znam. Ne znam kako bih onda i ja, a i moje okruženje izgledali. Kada bi se to desilo… Tako da nemam odgovor na to pitanje.
XS
SM
MD
LG