Dostupni linkovi

Husović: Štete od poplava su velike


Rafet Husović
Rafet Husović
U Crnoj Gori zabilježene su proteklih dana najteže poplave u posljednjih 50 godina, koje su pogodile sliv rijeke Bojane i mjesta oko Skadarskog jezera. I nakon što se voda počela povlačiti, mještane ugroženih područja najviše je počela da zanima nadoknada štete, koja nije mala, i koja se ne ogleda samo u devastiranim njivama i stočnom fondu, već i u oštećenim objektima i imovini. O tome za RSE govori ministar Rafet Husović, predsjednik vladine Komisije za elementarne nepogode.

RSE: Možete li iznijeti približnu procjenu visine štete?

HUSOVIĆ: Rano je govoriti o konačnoj procjeni štete. To treba da urade opštinske komisije. Mi smo obišli skoro cio poplavljeni teren, od Skadarskog jezera do Ade Bojane. Ekipe kriznih štabova su tamo na terenu non-stop i dosta dobro rade svoj posao. Oko 500 domaćinstava, od Ulcinja do Rijeke Crnojevića, je poplavljeno, negdje su kuće poplavljene više, negdje manje. U Rijeci Crnojevića, na Žabljaku Crnojevića i u jednom dijelu Ulcinja su kuće poplavljene do metar i po. Jedinio se čamcima može doći do dva sela od po dvadesetak kuća. U Zeti je veliki broj domaćinstava poplavljen, s tim što je u jednom manjem broj kuća voda samo u dnu prizemlja, nije toliki nivo vode kao na drugim mjestima.

RSE: Kolika će biti šteta, saznat ćemo kada lokalne i vladina komisija, kojom rukovodite, završe svoj posao za mjesec dana, što će zavisiti od situacije na terenu. Vlada je odlučila da izdvoji 200.000 eura mještanima pogođenih opština. Unaprijed ste izjavili da Vlada neće biti u stanju da sama sanira posljedice i da se nadate solidarnosti privrednika i ostalih subjekata.

HUSOVIĆ: Interventna pomoć Vlade čini 200.000 eura. Ovih dana je pomogla i Elektroprivreda Crne Gora sa 100.000 eura. Pomogla je i Atlas grupa sa nekih 50.000 eura. Glavni grad je pomogao Golubovcima sa blizu 70.000 eura. I Željeznice su najavile pomoć od 10.000 eura. Opština Budva je pomogla Zeti i Ulcinju sa po 10.000 eura. Sa oko 30.000 eura je pomogla Prva banka, kao i opština Kotor. Ispostavilo se da su ljudi dobre volje pokazali još jednom humani gest i pomogli ugrožena područja. Vlada nije u situaciji da nadoknadi kompletnu štetu, ali je u startu odvojeno 200.000 eura. Ugroženim područjima ta sredstva nisu potrebna dok se voda ne povuče sa tih terena. Čekat ćemo da se voda povuče i očekujemo brzo reagovanje opštinskih komisija. Mislim da će rok od mjesec dana, koji smo dali, biti znatno kraći i da će se za dvadesetak dana znati kompletno stanje na terenu, kolike su procjene i koliko će dobiti pojedine opštine.

RSE: U narednom periodu, opštinske komisije trebale bi da počnu rad na terenu, od kuće do kuće da procjenjuju štetu. Mještane sigurno najviše zanima koliko će taj posao biti valjano i korektno obavljen. Sigurno ima onih koji već sumnjaju u regularnost procedure i moguću zloupotrebu onih koji će činiti komisiju, kao što ima i onih čija su očekivanja nerealna. Šta i jednima i drugima možete da garantujete?

HUSOVIĆ: Ovo su velike elementarne nepogode, štete su velike. Mislim da će opštinske komisije, kao i Vladina komisija, vrlo transparentno uraditi taj posao, da neće biti mjesta primjedbama ili bojaznima koji su iskazani. Političku, nacionalnu ili drugu pripadnost ćemo isključiti iz svega toga, te ćemo korektno i konkretno uraditi posao na terenu. Neka domaćinstava i pojedinci očekuju da se šteta nadoknadi u sto-procentnom iznosu, ili u nekom većem. To je nemoguće uraditi, ali će makar, u jednom velikom broju procenata, biti nadoknađene štete svima.

RSE: Da li to znači da odbacujete špekulacije, pošto već ima nekih naznaka, da bi pomoć ugroženom stanovništvu mogla, ili se već koristi, u političko-marketinške svrhe, budući da se približavaju lokalni izbori u velikom broju opština, od kojih su neke na poplavljenom području?

HUSOVIĆ: Smatram da bi trebali da smo jedinstveni kada su ovakvi slučajevi u pitanju. Izbori su za pet-šest mjeseci. Ne znam kako bi se ponašali pojedinci da vladina komisija, ili optšinske komisije, uopšte nisu izašle na teren? Mislim da nema mjesta takvim pričama. Uradit ćemo korektno i transparentno cijeli taj posao.

RSE: Da li je već sada poznato na koje će sve načine i u kom vremenu država pomagati ugrožena domaćinstva, osim direktne materijalne pomoći? Pretpostavljam da brojne poljoprivredne proizvođače zanima da li će ih država subvencionirati, tim prije što već ima nagovještaja da će krajnja posljedica mnogo nižih prinosa biti skuplja hrana na crnogorskim trpezama.

HUSOVIĆ: Ministarstvo poljoprivrede je uključeno od prvoga dana. Oni su podijelili stočnu hranu na određenim područjima, oni prate situaciju, oni će biti na terenu, oni su relevantni da naprave procjenu tih šteta. Vjerovatno se ni tu ne može maksimalno sve nadoknaditi, ali je važno da Vlada ima i volje i interesovanja da pomogne ljudima. Razgovaramo o tome da put do Žabljak Crnojevića, u dužini od kilometar i po do dva, podignemo za 1,5 metar, kakao bi se, u slučaju sljedećih mogućih poplava, moglo tim putem makar autima dolaziti do gradske opštine, kako bi bila moguća komunikacija sa glavnim gradom. Dogovoreno je da se na Adi Bojani, i sa naše strane i sa strane Albanije, riješi problem sa koritom Bojane, da se korito očisti. To je posebno interesantno za albanski dio. Komisija, koja je zadužena da prati rad na terenu, treba da ukaže i na uzroke ovih elementarnih nepogoda.
XS
SM
MD
LG