Dostupni linkovi

Interview o SDS-ovom „samoorganiziranju srpskog naroda“ kao dokaz


Suci na suđenju Karadžiću, 27. rujan 2011.
Suci na suđenju Karadžiću, 27. rujan 2011.
Suđenje bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću nastavilo se ovaj tjedan iskazom zaštićenog svjedoka optužbe koji svjedoči pod potpunim mjerama zaštite, na sudskoj sjednici zatvorenoj za javnost. Njegovo svjedočenje vezano je uz provođenje etničkog čišćenja i protjerivanja u nekoliko
bosanskohercegovačkih općina koje je, prema optužnici, svojim intenzitetom u njih 8 dosegnulo razmjere genocida.

Na otvorenom dijelu sudskog zasjedanja mogla se pak čuti odluka sudaca o prigovoru obrane na uvrštavanje u dokaze- interview-a Miroslava Stanića, predsjednika SDS-a Foče, čovjeka kojeg se smatra odgovornim za preuzimanje vlasti u toj općini nakon čega su se dogodili brojni zločini i bilanca od gotovo 3000 ubijenih.

Sudsko vijeće je odbacilo prigovor obrane da se interview Miroslava Stanića dogodio 3 godine od spornog vremena te da sadrži izjave koje je dala treća strana. Tužiteljstvo je ustvrdilo da je video interview relevantan te da ima dokaznu vrijednost jer je pokazao vezu između događanja u Foči 1992. godine i svjedočenja zaštićenog svjedoka KDZ 379 koji je opisao kako je Stanić s paravojnom formacijom Belim orlovima napao skladište goriva Jugoslavenske narodne armije u Filipovićima. Zaštićeneg svjedoka, kao pripadnika JNA bošnjačke nacionalnosti tada su uhitili zajedno s brojnim izbjeglicama koje su se tamo sklonile nakon što su istjerane iz svojih domova.

Predsjedavajući sudac O Gon Kwon obavijestio je strane u postupku kako je video interview prihvaćen u dokaze zato jer je relevantan u vezi okolnosti preuzimanja vlasti u općini Foča u travnju 1992.godine.

„Svjedok je također potvrdio više dijelova tog video snimka, uključujući i identitet osobe s kojom je obavljen interview, Miroslava Stanića, i komentirao neke od izjava koje je Stanić dao u tom interview-u - o politici SDS-a u općini Foča“, obrazložio je odluku o prihvaćanju interview-a u dokaze sudac Kwon.

Podsjetimo, u spomenutom interview-u Srpskoj televiziji, 3 godine od zauzimanja Foče, Stanić se hvalio kako je preuzeo vlast i koliko je u tome imala uloga središnjica SDS-a kojoj je optuženi Karadžić bio na čelu. Prema tužiteljstvu Stanićeve riječi su jasan dokaz da je SDS poticala sukob koji je doveo do krvavih razmjera, organizirajući paravojne formacije godinu dana prije sukoba.

U interview-u je za preuzimanje vlasti Stanić okrivio bošnjački ekstremizam, kojem se oduprijeo s brojnim paravojnim formacijama, vodeći se uputstvima vrha stranke.

(Stanić o ilegalnom formiranju srpskog bataljona 1991. godine)


„Srpska demokratska stranka je u to vrijeme napustila sav svoj politički rad i prešla je na samoorganiziranje srpskog naroda, jer je vidjela crne koji se valjaju...normalno prema tom narodu. Srpska demokratska stranka je vrlo brzo formirala 8 bataljona koji su vodili, a i sada neki vodi, rezervni srpski oficiri u to vrijeme. Radila je na vojničkoj organiziranosti na materijalnom obezbjeđenju“, opisivao je tijekom 1995.godine Stanić potvrđujući i sam u interview-u kako je formiranje paravojne srpske jedinice na planini Zlataj, kompletno naoružanog bataljona polovicom 1991.godine, a kojem je on sam izvršio smotru, značio ilegalnu akciju protiv još postojeće države.

(YouTube video - dio interviewa sa Stanićem)


Karadžić je inače do sada tijekom suđenja nekoliko puta odbio odgovornost za izbijanje konflikta i oružane akcije srpskih udruženh jedinica, tvrdeći kako se radilo o „samoorganiziranju“ naroda zbog straha i ekstremizma drugih, kojeg je poveo kroz teška vremena.

Nakon svjedočenja zaštićenog svjedoka koji daje iskaz pod potpunim mjerama zaštite suđenje Karadžiću bi se trebalo nastaviti iskazom Nusreta Sivca, bivšeg policajca koji će opisati etničko čišćenje Prijedora i zlostavljanje zatočenika u logoru Omarska.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG