Dostupni linkovi

Uzunović: Okrenuti se radu, a ne politiziranju


Nermina Zaimović Uzunović
Nermina Zaimović Uzunović
Ovu državu BiH treba graditi, a ne razgrađivati. Ovakvim ponašanjem - niko od tog nema koristi, nijedan entitet, nijedan građanin, kaže zastupnica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Nermina Zaimović Uzunović.

Ona u razgovoru za RSE govori o svom viđenju obaveza Bosne i Hercegovine na putu evropskih integracija i o onome što je do sada učinjeno.

"Smatram da, ukoliko mi istinski jesmo opredijeljeni za evropske integracije, onda mora da se nešto promijeni, moraju da dođu ljudi koji će istinski prionuti na posao i iskoristiti sve mogućnosti koje nam daje Evropska unija, iskoristiti sve resurse koji nam stoje na raspolaganju po pitanju regionalne saradnje," kazala je ona.

Nermina Zaimović Uzunović navodi da je BiH u dobrim komšijskim odnosima, od Hrvatske dobila dio prevedene evropske pravne stečevine, koja "u mnogome može skratiti usvajanje nekih zakonskih akata potrebnih za evropske integracije."
Umjesto da idemo ka integracijama, idemo ka dezintegracijama, što nije optimistički stav. To se, naravno, mora hitno mijenjati

"Mislim da bismo se zaista trebali okrenuti radu, a ne više politiziranju. Ovu državu BiH treba graditi, a ne razgrađivati. Ovakvim ponašanjem - niko od tog nema koristi, nijedan entitet, nijedan građanin. Ovo što govorim odnosi se na sve građane, na sve njene ljude, bez obzira na nacionalnu, vjersku ili entitetsku pripadnost. Ovo treba uraditi. Kad pogledamo ove prioritete koji su nam postavljeni, ove kratkoročne prioritete, mi smo stvarno daleko, daleko od tog da, ukoliko se najozbiljnije ne prihvatimo posla, nećemo daleko stići," rekla je ona.

Što se tiče obrazovanja, kao jednog od evropskih prioriteta Zaimović Uzunović ocjenjuje da BiH nije ostvarila reforme.

"U oblasti obrazovanja mi, evidentno, nismo ostvarili reforme, i pored velike priče i ogromnih sredstava koja su evropski prijatelji i evropski fondovi izdvojili. Evropskim prijateljima smatram prijateljske zemlje koje su davale posebna dodatna sredstva za implementaciju procesa. Mi, evidentno, ništa tu nismo uradili, odnosno, urađeno je toliko da imamo sada veći haos u obrazovnom sistemu nego što smo ga imali. Mi nemamo ono što smo morali da ostvarimo – nemamo djecu različitih nacionalnosti u razredima, naše škole su podijeljene. Mi, umjesto da idemo ka integracijama, idemo ka dezintegracijama, što nije optimistički stav. To se, naravno, mora hitno mijenjati - sa svim novim politikama i novim ljudima, da vode ovu zemlju, ako želimo da ona ide ka evropskom putu", poručuje zastupnica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Na vratima Evrope


Program Na vratima Evrope - svake nedjelje od 15 sati možete slušati u našem radijskom programu. Sadržaji iz ovog programa nalaze se i na našoj internet stranici.

(Autor programa:
Gordana Sandić-Hadžihasanović)
XS
SM
MD
LG