Dostupni linkovi

Radulović: Tri plus za Lukšićevu vladu


Momčilo Radulović
Momčilo Radulović
Momčilo Radulović iz Evropskog pokreta u Crnoj Gori u intervjuu za RSE govori o porukama sa sjednice Evropskog parlamenta ove sedmice u Strazburu, gdje je usvojena Rezolucija o napretku Crne Gore, prva nakon što je dobila status kandidata za članstvo u Uniji.

RSE: Da li ocjena komesara za proširenje, kako će put Crne Gore ka članstvu biti podmazan u slučaju da ispuni famoznih sedam uslova, može da se tumači kroz onu pesimističnu izreku - Tako blizu, a tako daleko? Da li je uspjeh u borbi protiv kriminala i korupcije nemoguća misija za ovu vlast? Da li vjerujete da će novi premijer pokazati i Evropi i regionu da je to moguće?

Radulović: Ne bih baš rekao da je to tako blizu, a tako daleko. Tu sam optimista i nadam se da će se premijer i državne institucije, koje se bave borbom protiv organizovanog kriminala i kriminala uopšte, korupcijom, spregom između političkih struktura i kriminalnih struktura, odnosno koruptivnih sfera, stvarno pokazati jasnu političku volju i preduzeti konkretne političke aktivnosti. Pod konkretnim aktivnostima se traži sprovođenje i završetak pokrenutih istraga, pokretanje tužbi i efektivne osude. Sve se ovo traži, ne za neke marginalne slučajeve male korupcije od 250-300 eura, već za ozbiljne korupcije koje se odvijaju na političkom i privrednom nivou višeg ranga. Pričamo o različitim i ljudima i u vlastima, i na državnom nivou i u lokalnim samoupravama. Ukoliko se dokažu krivice, okrivljeni će dobili zatvorske kazne. Smatram da ima dosta materijala u koji smo manje više svi upućeni u Crnoj Gori. Njega treba tražiti za takve vrste istraga, procesa i osuda.

RSE: Nekako su svi, željni promjena, u Crnoj Gori bili puni optimizma kada su počela prva hapšenja zbog sumnje za korupciju u građevinarstvu, zdravstvu i u nekim drugim oblastima. Stekao se utisak da je još samo korak ostao do procesiranja onih koji su na vrhu piramide i najodgovorniji za malverzacije i zloupotrebe u Crnoj Gori. Ipak, do danas krupne ribe i dalje mirno plivaju!

Nisam siguran koliko krupne ribe i dalje mirno plivaju. To je samo privid jer ukoliko malo dublje uđete u ono što se dešava, vidjećete da dolazi do različitih vrsta prestrojavanja, priprema, ukopavanja u rovove.
Radulović:
Nisam siguran koliko krupne ribe i dalje mirno plivaju. To je samo privid jer ukoliko malo dublje uđete u ono što se dešava među različitim strukturama unutar vladajuće partije, u raznim krugovima, i legalnim i manje legalnim, vidjećete da dolazi do različitih vrsta prestrojavanja, priprema, ukopavanja u rovove zbog nečega što mora doći jer niko od njih ne želi da bude prvi u redu onoga što je neminovno da se desi u narednim mjesecima, a pogotovo godinama. Ni Crna Gora, ni zemlje u regionu neće biti izuzetak, ukoliko se želi napredovati. Instrukcije su jasne.

Zato i kažem da je privid mirnog plivanja velikih riba samo pojavna manifestacija, a da se ispod toga dešavaju mnoge, za javnost manje vidljive, stvari. Čini mi se da premijeru mora biti jasno, a to pokazuju i određena istraživanja, da je ono, što se nazvali dozom optimizma, lansiralo premijera, ali i vladajuću partiju, na mnogo veći nivo popularnosti nego što je to bilo za vrijeme Đukanovićeve vlade. Za ovo kratko vrijeme je ona čak i narasla. Smatrali su da je to pravi put za državu Crnu Goru. Ostaje da se vidi da li će premijer Lukšić, njegov tim, ali i druge državne institucije, pokazati istrajnost u tome ili ćemo dobiti samo još jedno Potemkinovo selo i malu predstavu za evropske strukture.

Čini se da je već po malo i kasno da to bude samo predstava. Evropske strukture, ne samo da više neće reagovati na takve vrste obmane, već ih sada po malo i u naprijed raskrinkavaju. Čini mi se da će morati, prevashodno Lukšić, ali i druge strukture unutar DPS-a, da smognu hrabrosti jer neki ljudi, i u policiji i u tužilaštvu i u sudstvu, jesu prepreka daljoj stvarnoj borbi protiv kriminala i korupcije. Ti ljudi će morati da odu, ali će vladajuće strukture morati da nađu hrabrosti za nalaženje novih imena, koji će biti sposobni za takve vrste istraga, tužbi i osuda.

Promjene u policiji, tužilaštvu i sudstvu najveći ispit


RSE: Da li bi za Crnu Goru bio preveliki luksuz da se dogodi ono što je kao mogućnost nagovijestio i šef crnogorske diplomatije Milan Roćen, da rezultati Crne Gore u ispunjavanju sedam evropskih uslova ipak ne budu dovoljni za dobijanje datuma otvaranja pregovora? Da li Crna Gora to sebi može i smije da dozvoli? Kakve bi po Vama bile posljedice eventualnog neuspjeha?
Niko ne može da očekuje da će Crna Gora definitivno riješiti pitanje pravosuđa za šest mjeseci. To je nemoguće.

Radulović: On je rekao da Crna Gora najvjerovatnije neće moći da ispuni sve. Niko ne može da očekuje da će Crna Gora definitivno riješiti pitanje pravosuđa za šest mjeseci. To je nemoguće. Ali je moguće da se pokaže jasna politička volja i da se počne rješavati stanje u pravosuđu, da se naprave konkretne mjere, uključujući i određene mjere ka promjeni u rukovodstvima tužilaštva, pravosuđa i policije. To je ono što će se cijeniti. Cijeniće se kompletni potezi i politička volja. Ovo je jedan od primjera pokazivanje političke volje. Ukoliko takve dokaze donesete, onda nije potrebno da sve uradite, ali je potreban vidljiv dokaz da ste spremni da uradite sve.

Koliko vidim, čini mi se da sadašnjoj Vladi otvaranje pregovora poprilično znači. Čini mi se da sve ono, što smo imali prilike da vidimo u posljednja tri mjeseca, ukazuje na to da je posao shvaćen ozbiljno. Čini mi se da postoji jedan veliki stepen otvaranja prema civilnom društvu. Takvu atmosferu nismo imali ranije. To je samo jedan korak. Bitno je da se uspostave tačni principi i pravila te komunikacije, da u budućnosti ona rezultira konkretnim aktivnostima.

RSE: Vlada novog premijera ušla je u treći mjesec od formiranja. Nakon isteka tog perioda, mnogi će, i u Crnoj Gori i van nje, mjeriti prve rezultate rada Lukšićevog kabineta. Koju bi ste ocjenu dali od jedan do pet za do sada učinjeno?

Radulović: To je nekih tri plus. Određene stvari su urađene. One su u određenim oblastima imale veći efekt, te su komunikacija, saradnja i konkretne aktivnosti sa civilnim društvom uveliko pomjerene sa mrtve tačke. U dijelu koji je vezan za promjene u policiji, tužilaštvu i sudstvu, ne vidim da je pokazana određena snažnija volja da se stvari iz korijena i drastičnije pomjere. Mislim da će to biti najveći ispit i najveći izazov za nadolazeće vrijeme Lukšićevog predsedavanja Vladom, kao i za njegov tim.

Ako padne na tom izazovu, onda će i svi dobri rezultati, koji su do sada postignuti, otići u drugi plan i reforme u Crnoj Gori će se zaustaviti na jedan duži rok. Iskreno se nadam da se nešto tako nešto desiti. Lukšić nema takvu težinu, koju imaju ostali snažni igrači u DPS-u i DPS neće nikada zavisiti od njegove snage, ali hoće od njegove volje i od njegove odlučnosti.
XS
SM
MD
LG