Dostupni linkovi

Toth: Članstvo u EU nikome nije poklonjeno


Laszlo Toth
Laszlo Toth
Mađarski ambasador u BiH Laszlo Toth izjavio je u srijedu u Sarajevu da je jedinstvena BiH veoma važna, jer jedino takva može biti član Evropske unije (EU) i NATO-a. Toth, čija je zemlja od 1. januara preuzela predsjedavanje EU, naglasio je da je jedan od prioriteta njegove zemlje očuvanje stabilnosti u zemljama zapadnog Balkana i njihovo pridruživanje Uniji.

Mađarska će učiniti sve da BiH što prije postane članica evroatlantskih struktura, a jedan od prioriteta šestomjesečnog predsjedavanja EU biće da se proces proširivanja ne zaustavlja.

Međutim, članstvo u Uniji nikome nije poklonjeno, pa neće biti ni BiH i potrebno je puno toga uraditi na ispunjavanju postavljenih uslova, ocijenio je Toth.
Ulazak u EU zavisi od vas i od vaših lidera koji moraju naći zajednički imenitelj i prevazići nesuglasice.

„Dok su u BiH na snazi diskriminatorski zakoni, dok se u BiH razlikuju Jevreji i Romi od drugih ljudi, to se neće desiti. EU nije diskriminatorska i u njoj svi moraju biti ravnopravni građani. Ne smiju se praviti razlike ni među Bošnjacima, Srbima i Hrvatima. Mi pratimo vašu štampu, ne miješamo se u vaše stvari, ali vidimo šta se dešava. Velika je podijeljenost u zemlji, podijeljenost između Federacije i RS, ali i unutar same Federacije. A ulazak u EU zavisi od vas i od vaših lidera koji moraju naći zajednički imenitelj i prevazići nesuglasice. A taj zajednički imenitelj unutar BiH, ali i u o odnosima sa susjedima, mogu biti upravo evropske integracije“,
kazao je Toth.

Mađarski ambasador je ocijenio kako je Hrvatska na korak do članstva u Uniji, te da dobrim putem ide i Srbija.

„Diplomatija Mađarske će učiniti sve da Hrvatska što prije postane članica. Mi smo od početka lobirali za tu zemlju i podržavali taj proces priključenja za Hrvatsku, ali isti cilj imamo i sa Srbijom i BiH, kojima možemo pomoći prenošenjem iskustava. Važna nam je stabilnost Balkana i regije, a prava stabilnost može se obezbijediti samo u evroatlantskim strukturama. Hrvatska je u regionu najviše napredovala i gotovo je završila sa pregovorima i posebno bi nam bilo drago da postane članicom Uunije za vrijeme našeg predsjedavanja“, rekao je on.

Toth ističe da će Mađarska Bosni i Hercegovini, kao počasnom susjedu, pomoći svojim iskustvom koliko bude potrebno i podržati je na putu evroatlantskih integracija onako kako je podržavala i tokom stvaranja jedinstvene države.

"Učinićemo sve da vam pomognemo da što prije postanete članica i sastavni dio evroatlantskih struktura, naravno, ako vi to želite. Spremni smo pomoći BiH putem političkog dijaloga, naučne, obrazovne, kulturne i privredne saradnje, ali i putem realizacije zajedničkih projekata“, poručio je Toth.

Mađarski ambasador ocijenio je da se jedino evroatlantskim integracijama može obezbijediti prava stabilnost Balkana i ponovio da samo jedinstvena BiH može postati članica NATO-a i EU.

Tokom šestomjesečnog predsjedavanja, Mađarska je među globalne ciljeve uključila jačanje privrede i ekonomije EU, stvaranje mogućnosti za otvaranje novih radnih mjesta, a više pažnje biće posvećeno i zaštiti okoliša i borbi protiv dječijeg siromaštva u regiji.
XS
SM
MD
LG